Súlyos a légszennyezettségi helyzet Magyarországon – A Greenpeace felszólalt a magyar emberek egészsége érdekében

Hírek
Közzétéve:

Levelükben többek között a régi, szennyező autók importjának korlátozását és a városokból való kiszorítását, a környezetbarát közlekedésre való mielőbbi átállást, a tiszta fűtési módok támogatását, valamint az illegális hulladékégetés felszámolását követelik.

A környezetvédő szervezet tájékoztatása szerint a probléma az egész országot érinti. A szennyezett levegő miatt évente több mint 13 000 magyar hal meg idő előtt, amivel Magyarország az egyik legszennyezettebb levegőjű tagállam az Európai Unióban.

Az azonnali intézkedések szükségességét fokozza a jelenlegi koronavírus-válsághelyzet, hiszen  a levegőszennyezés nemcsak könnyíti a koronavírus terjedését, de súlyosabbá is teszi a betegség lefolyását.

A Greenpeace cselekvést, együttműködést vár a kormánytól és a fővárostól a magyarok egészsége érdekében. Orbán Viktornak és Karácsony Gergelynek írt nyílt levelükben konkrét megoldásokat sürgetnek.

A kormánytól azt várják, hogy:

– Korlátozzák a szennyező járművek importját a 2020-as ígéretekhez híven.

– Szüntessék meg a koronavírus-járvány alatt bevezetett, további forgalmat generáló ingyenes parkolást.

– Tegyék lehetővé, hogy a városok saját hatáskörben korlátozhassák a szennyező járművek behajtását (pl. behajtási díj bevezetésével).

– Támogassák a környezetbarát közösségi közlekedést országos és települési szinten.

– Legkésőbb 2040-re vezessék ki a belső égésű motoros járműveket.

– Támogassák az épületszigetelést és a fűtéskorszerűsítést.

– Lépjenek fel az illegális hulladékégetés felszámolása érdekében, valamint tiltsák be a lignit lakossági égetését.

– Támogassák a tiszta fűtési módokat a rászorulók körében is.

A Fővárosi Közgyűléstől pedig azt, hogy:

– Hozza nyilvánosságra a szennyező járművek Budapestről történő fokozatos kivonására vagy a járművek differenciált behajtási díjjal történő korlátozására vonatkozó ütemtervét.

– Határozzon meg ütemtervet a belső égésű motoros járművek végleges kivezetésére – 2035-re az összes belső égésű motoros járművet ki kell vonni a forgalomból a fővárosban.

– Hozza nyilvánosságra ütemtervét arra vonatkozólag, hogy mikor és milyen lépéseket kíván tenni a fenntartható mobilitás fejlődéséért és terjedéséért Budapesten.

– Intézkedjen, hogy a Főváros Klíma Akcióterve tűzzön ki legkésőbb 2040-re karbonsemlegességi céldátumot, és az időszakos részcélokat abból kiindulva határozzák meg.

A fenti intézkedések végrehajtása nélkül továbbra is jelentős mértékben károsodik a magyar emberek egészsége, saját és gyermekeink jövője kerül veszélybe.

 

Forrás: Greenpeace

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság