Súlyos szennyezést mért a Greenpeace a Gázgyárnál

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

A Greenpeace szakértői 2023. október 12-én az alacsony vízálláskor előtűnő szennyezésből vettek mintákat a már nem működő Gázgyár területe melletti Duna-parton a kiszivárgó, bűzös, olajos folyadékból és a part iszapjából. A mérési eredményeket önkormányzatunkhoz is eljuttatták, az adatokat és a kapcsolódó levélváltást a téma jelentősége miatt teljes terjedelemben közzé tesszük.

A Greenpeace Magyarország Egyesület levele önkormányzatunkhoz:

 

Tisztelt Képviselő Asszony!
Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Alpolgármester Urak!
Tisztelt Jegyző Úr!

A Greenpeace Magyarország Egyesület szakértői 2023. október 12-én az alacsony vízálláskor előtűnő szennyezésből  vettek mintákat a már nem működő Gázgyár területe melletti Duna-parton a kiszivárgó, bűzös, olajos folyadékból és a part iszapjából.  A mintákat akkreditált laboratóriumban vizsgálattuk be, és az eredmények sajnos azt bizonyítják, hogy a Dunába jelentős szennyezés jut. Csatoltan küldöm friss vizsgálati eredményeinket, illetve ezen a linken olvasható a kapcsolódó sajtóközleményünk.

Tudjuk, hogy sajnos nem az Önök kezében van a döntés, de kérem tegyenek meg mindent annak érdekében hogy a tovább ne halogassák a kármentesítést!

A súlyos szennyezést bizonyító vizsgálati eredményekről értesítjük a környezetvédelmi és vízügyi hatóságokat és az illetékes minisztériumokat és kérjük ezen szervek mielőbbi intézkedését a kármentesítés megkezdése, a szennyezés megszüntetése érdekében.

Üdvözlettel,

Simon Gergely
vegyianyag-szakértő
Greenpeace Magyarország Egyesület

 

Dr. Kiss László polgármester válasza:

Tisztelt Simon Gergely!

Köszönöm a rendelkezésünkre bocsátott mérési eredményeket és az Önök által végzett munkát, amit nemcsak kiemelkedően fontosnak tartok, hanem minden rendelkezésemre álló eszközzel támogatni is igyekszem.

A Gázgyár okozta szennyezés ügye súlyos környezetvédelmi kérdés, aminek kapcsán a III. kerületi lakosoknak jogos igényük a részletes és korrekt tájékoztatás. Éppen ezért a Greenpeace tájékoztatását és mérési adatait elérhetővé tesszük az Önkormányzat kommunikációs csatornáin is.

A szivárgó mérgező anyagok okozta szennyezés miatt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat elvárja a kormánytól, hogy oldja meg a Gázgyár kármentesítését. Az ügyben ma ismét levélben fordultam az illetékes energiaügyi miniszterhez, hogy tájékoztatást kapjunk a 2024-re tervezett kármentesítésig tervezetett lépéseikről.

Nagyra becsülöm a szennyezés megszüntetése érdekében végzett munkájukat; segítségünkre, együttműködésünkre bármikor számíthatnak.

Üdvözlettel,

dr.Kiss László
polgármester

 

A Greenpeace összefoglalója itt elolvasható.

A vizsgálati jegyzőkönyv cikkünk végén letölthető.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság