Szabályosabban parkolunk, de sokat szemetelünk

Hírek
Közzétéve:

Tavaly 40 %-kal kevesebb jogsértést regisztráltak a Felügyelet munkatársai szabálytalan várakozás miatt, mint 2016-ban. Az illegális szemétlerakás továbbra is jelentős probléma, több mint 2 úszómedencényi illegális hulladék került eltávolításra a Felügyeletnek köszönhetően.

A gépjárművezetők legkevésbé kedvelt látványa a szélvédőn várakozó, színes, büntetésről vagy figyelmeztetésről szóló tájékoztatót tartalmazó csomag. A Közterület-felügyelet feladatköre többek közt a fővárosi önkormányzat által rendeletben meghatározott védett-, illetve súlykorlátozás alá eső övezeteiben közlekedő, illetve várakozó járművek behajtási és várakozási engedélyeinek ellenőrzésére is kiterjed. 2017-ben mintegy 40 százalékkal kevesebb esetben kellett intézkedni a szabályok megsértése miatt és úgynevezett „mikulás csomagot” elhelyezni a gépjárművek szélvédőjén.

Az ÓBKF munkatársai leggyakrabban azért kezdeményeztek intézkedést, mert a várakozás nem a kihelyezett jelzőtábla utasítása szerint, vagy nem a menetirány szerinti jobb oldalon történt, illetve a várakozó jármű teljes terjedelmével a járdán állt. Az intézkedések egyharmada a mozgássérült parkolóhelyek jogosulatlan használatára vezethető vissza.

A szankcionálások számnak csökkenésével párhuzamosan nőtt a felügyelők által alkalmazott figyelmeztetések száma is, tekintettel arra, hogy az egyes esetekben az intézkedés célja így is biztosítható volt.

„Fontos, hogy a gépjárművezetők mindig tájékozódjanak és helyesen értelmezzék a kihelyezett táblákat, ábrákat. A könnyebb eligazodás érdekében a felügyelet számos esetben helyezett el kiegészítő táblákat, vagy festetett fel útburkolati jelet, ezzel is segítve a közlekedőket.  A szabályok ismeretével és betartásával könnyen elkerülhetők a jogsértések.” – tette hozzá Rácz Ferenc Péter, Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet igazgatója.

A közterületen lévő üzemképtelen (roncs) járművek amellett, hogy elveszik a parkolási lehetőséget mások elől, rontják az utcaképet. A lakosság együttműködése a Felügyelettel ezen a területen kifejezetten jó, így a tavalyi évben az elhagyott járművek kétharmadát értesítést követően maguk a tulajdonosok vagy üzembentartók szállították el. A Felügyelet munkatársainak 2017-ben csupán 65 autó elszállításáról kellett gondoskodniuk.

A szép lakókörnyezet és a köztisztaság megőrzése érdekében a Felügyelet, közreműködik az erre vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében. Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének nem kötelessége az illegális hulladékkezelés, de az elmúlt év  folyamán közel 1900 m3 közterületre kihelyezett hulladékot gyűjtöttek be. Ezzel a mennyiségű szeméttel a Római Strandfürdő úszómedencéjét kétszer tölthetnénk meg. A Felügyelet munkatársai a tavalyi évben is sokat dolgoztak azon, hogy szebb környezetet alakítsanak ki a kerületben. Önkéntes munkával 4 játszótér felújítását végezték el, továbbá két közterületen renoválták a közösségi parkokat és tették rendbe a virágágyásokat.

A felelős állattartás közterület-felügyeleti szempontból is fontos, az ebrendészeti feladat ellátása szoros együttműködésben történik az Óbudai Állatmentő Egyesülettel. Munkájuk során számos esetben intézkednek gazdátlan, elhagyott, elkóborolt kedvencek kapcsán épp úgy, mint a bajba került, veszélyben lévő állatok kimentése érdekében. A múlt évben a Közterület-felügyeletnek köszönhetően 17 állat kerülhetett vissza gazdájához.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság