Szálláshely a beporzóknak – Rovarszállót és méhkaptárt helyeztünk ki a Csobánka térre

Hírek
Közzétéve:

Bolygónkon az emberi tevékenység folyamatosan szorítja vissza az állatok élettereit, és ez alól a rovarok sem kivételek. A rovarirtó szerek használata, a közlekedésből származó por és gázok levegőbe kerülése, a háborítatlan virágzó növénytömeg fogyatkozása mind-mind hozzájárul számuk csökkenéséhez.

Pedig a biológiai sokszínűség megőrzése valamennyiünk érdeke. A rovarok pedig jelntősen hozzájárulnak élővilágunk egészséges egyensúlyban tartásához.

Mindenekelőtt azt köszönhetjük a rovaroknak, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy számos élelmiszer az asztalunkra kerülhessen. Hiszen beporozzák a növények virágait, így biztosítva, hogy azok termést hozzanak.

A rovarhotel célja tehát, hogy a természeteshez hasonló, optimális körülményeket teremtsünk az állatok számára. A jól kialakított, természetes anyagokból készült szálláshelyeket a rovarok, köztük a beporzó fajok, szívesen elfoglalják, hiszen abban táplálkozni és szaporodni tudnak.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat elkötelezett a környezet megóvása mellett. Burján Ferenc környezetvédelemért felelős alpolgármester kezdeményezésére szemléltető eszközként rovarhotelt és méhkaptárt helyeztünk ki a Csobánka térre, ezzel is hozzájárulva az iskolai oktatásban és a lakosság körében a környezettudatos szemléletváltás elősegítéséhez.

A kihelyezett rovarhotel (amely plexilappal takart, és csak szemléltető eszközként funkcionál) egy nagyboconádi kaptár, amelyet egy illegális szemétlerakatból mentettünk ki.

A gyakorlati megvalósulásra találhatunk is példát Óbuda-Békásmegyeren: többek között a kerületi Pais Dezső Általános Iskolában, ahol nemrégiben vendégségben jártunk. Az intézményben ökoközpontot hoztak létre diákok és pedagógusok. Ebben rovarszálló is helyet kapott, amelynek már vannak is lakói.

 

rovarhotel a Csobánka téren

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság