Száz táblánk hirdeti kerületszerte: a lehullott falevelek fontos telelőhelyek, és tavasszal értékes komposzt lesz belőlük

Hírek
Közzétéve:

A lehullott falevelekre érdemes másként gondolnunk, mint korábban: égetni és elszállítani való szemét helyett tekintsünk a kupacokra menedékként, értékes komposztalapanyagként, a késő őszi, téli föld takarójaként. Persze senki sem kéri, hogy a járdán, az utakon, a házak előtt összegyűlt avarhoz ne érjünk, de a parkos területek lehullott leveleit érdemes a fák köré halmozni finoman, és csak hagyni, hogy a természet tegye a dolgát.

Mi, a harmadik kerületben száz táblát helyezünk ki, hogy felhívjuk a figyelmet rá: állat- és környezetvédelmi okokból is arra kérjük Óbuda-Békásmegyer lakóit, a zöld, parkos részek dús avartakaróját inkább ne takarítsák el, ne bolygassák, engedjék, hogy telelőhelyként, menedékként funkcionáljanak. A felhalmozott levelek földközeli része pedig akár egy tél alatt is bomlásnak indul, így tavasszal értékes komposztként lesz felhasználható a növények alá terítve. A lehullott levél kincs, hasznosítsuk, ahol csak lehet!

Dr. Kerényi-Nagy Viktor, kerületünk főkertésze is így nyilatkozott nekünk nemrég: „A lombok színesedésének, hullásának van itt az ideje. Csodáljuk őket, ám amint kezd felszaporodni az avar, nyomban szemétként tekintünk rá, amit el kell takarítani, amit el kell takaríttatni. Mintha megfeledkeznénk arról, hogy a levelek értünk dolgoznak, például oxigént termelnek, és megkötik a városi port. Sőt még így, a földön heverve is szolgálnak: táplálják a talajt. Így azt javaslom, ahol csak lehet, hagyjuk ott. Ha ezt választjuk az elszállíttatás helyett, nemcsak a környezetet, de a kerület pénztárcáját is kíméljük, hogy adóforintjainkat másra költhessük.”

Tehát a levélkupacok elszállításának költségei is csökkennek ezáltal, a természet is hálás lesz érte, nem beszélve a sünökről, amelyek igencsak igyekeznek ebben a hideg időben téli álomra hajtani a fejüket. Vigyázzunk rájuk, védjük őket, tegyünk azért, hogy Óbuda-Békásmegyer zöldebb, élhetőbb, fenntarthatóbb hely legyen.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság