Bizánctól Óbudáig 2 – a Szent Efrém Férfikar a Társaskörben

Hírek
Közzétéve:

Az Óbudai Társaskör gazdag programjában farsangi vidámságok is mindig helyet kapnak. Február első hetének végén a Szent Efrém Férfikar farsangi estjére gyűlt a közönség, zsúfolásig megtöltve a nagytermet. A Bizánctól Óbudáig 2. cím utalt arra, hogy az együttes előző évi nagy sikerű, vidám estjének hasonló folytatása következik.
A több mint tíz éve alakult Szent Efrém Férfikar a bizánci liturgikus zene képviselője és közreadója, egyúttal Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttese. Szerepléseik száma országszerte jelentős, de rendszeresen fellépnek Európa legfontosabb zenei központjaiban és fesztiválokon. Alapító karnagyuk, művészeti vezetőjük a Liszt-díjas Bubnó Tamás.
Az esti hangverseny alapmotívuma a szorgos hangya és a vidáman muzsikáló tücsök meséje volt. Ebből kiindulva görbe tükröt tartottak önmaguknak, beszámolva az együttes munkájáról, felkészüléséről. A szóvivők: Bubnó Márk és Philipp György szellemes, közvetlen stílusban illusztrálták a kivetített címet: „Hogy képzeled zenészkém, hogy pénzt fogadsz el, amikor…” Majd öt tételben vázolták fel életmódjukat, ahogy azt a külső szemlélő felületesen látja: csak énekelnek, egész nap semmi dolguk, állandóan a barátaikkal vannak, este bohóckodnak, kalimpálnak (értsd alatta a vezénylést), és ingyen bejárják a világot.
E sztereotípiákra adtak választ, remek humorral fűszerezve az eseményeket, frappáns válaszokkal alátámasztva a valós helyzetet, változatos módon megjelenítve a történéseket. Mindeközben bizonyították kivételes tehetségüket, a megszólaló kórusművek a különleges hangi adottságaikat, magas szintű zenei képzettségüket. A kórus szinte minden tagja jutott szólisztikus szerephez, hangszerek megszólaltatásához. Arra is találtak alkalmat, hogy a közönséget vonják be játékukba, és avassák az éneklés rejtelmeibe. Mindez nagyon változatossá, mozgalmassá tette a műsort.
A nagy sikerű est ideális bemutatása volt, hogy miként lehet vidám, közérthető humor sziporkáztatásával igényes művészettel szórakoztatni a közönséget. Hosszan tartó, elismerő taps jutalmazta előadásukat.
Márkusné Natter-Nád Klára
zenei újságíró

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság