Szenzációs római kori kocsisír Csillaghegyen

Hírek
Közzétéve:

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) régészei tavasszal a Csillaghegyi Strandfürdő fejlesztéséhez kapcsolódó munkák előtt végeztek kutatásokat a területen. Akkor csak kevés információ állt a régészek rendelkezésére a strandfürdő területén várható régészeti emlékekre vonatkozóan – mondta elöljáróban dr. Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum igazgatója.

Nagy meglepetésnek számított a közvetlenül a domboldal aljában elhelyezkedő nagy, négyszögletes gödör, amely egy négykerekű római kocsit és két igáslovat rejtett. Bár a környéken sok római kori emlék van, a fürdő közvetlen környezetében a korábbi kutatások őskori, honfoglaláskori és Árpád-kori lelőhelyeket dokumentáltak – mutatott rá Vass Lóránt, a BTM régésze, az ásatás vezetője.

Az 1700 évvel ezelőtti temetkezésből megmaradtak az utazó kocsi vas és bronz alkatrészei, valamint a kocsit díszítő, finom kivitelű bronz szobrocskák is. A nagy szakértelmet igénylő feltárást szoros együttműködésben végezték a BTM és a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai.

A kelta eraviszkuszok császárkorban élő elitjének temetkezési rítusához tartozott az utazó kocsik sírbatétele, ami idegen volt a rómaiaktól. A Róma-barát elit tagjai külsőségekben igyekeztek átvenni a hódítók szokásait, de a halállal találkozva a „rómaiság mázán” áttört őseik túlvilághite. Az eltemetett kocsi és a fogatos lovak a túlvilági utazás kellékeként, mintegy az „örök túlvilági boldogság garanciájaként” kerültek a sírgödörbe – mondta Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze, a pannoniai lovas és kocsi temetkezések kutatója, aki a fogatos kocsi bontását koordinálta.

A csillaghegyi utazó kocsi díszítése, a díszítőelemek minősége és száma alapján méltán tekinthető a római kori Aquincum területéről az utóbbi időben előkerült legszenzációsabb leletnek. A sírba tett kocsi a maga korában valóságos luxusjárműnek számított. A leleteket restaurálást követően várhatóan két éven belül az Aquincumi Múzeumban kiállítják.

Külön érdekesség, hogy a Múzeumok Éjszakáján június 24-én egy napra a nagyközönség is megcsodálhat három, már restaurált különleges bronz szobrocskát.

Fotók: Benkő Vivien Cher

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság