Szeptember 29.: Óbudai Piknik és Nemzetiségi Nap

Hírek
Közzétéve:

Idén 11. alkalommal rendezik meg az Óbudai Piknik és Nemzetiségi Napot, mely a civil és nemzetiségi szférát hivatott összegyűjteni. Az  erős közösségteremtő, családias hangulatú programegyüttes az összetartozás érzését erősíti, elsősorban a kerületi lakosokban, de a hosszú évek alatt rengeteg kerületen túli vendéget is idecsábítottak a jókedvű programok.

Kilenc helyszínen, fantasztikus műsorokkal, családias, baráti hangulattal vár mindenkit szeptember 29-én, szombaton az idei Óbudai Piknik.

Nem lesz könnyű dolga annak, aki szeretné végigjárni a sok helyszínt, mert az elmúlt évek tapasztalata alapján könnyű ottragadni egy-egy helyszínen.

A Római-part helyszíne biztosan kihagyhatatlan lesz idén is, hiszen gyönyörű környezete rengeteg programot tartogat, illetve itt lesz az Óbudai Piknik hivatalos megnyitója is.

A megnyitó után kerül sor a Balázs Lajos Óbudai Civil Díj átadására, melyet Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere ad át.

Ezután a Duna-parton elkezdődnek a gyerekprogramok, állatsimogató, gyerekkoncert, piac és sportprogramok, kiállítás, és a hagyományos, szeretett halászléfőző verseny is, egészen estig. 

Békásmegyer-Ófalu idén is egy hamisítatlan falunappal csábítja a vendégeket. Néptánccal, kórussal, helyi fellépők produkcióival kezdődik a nap, fellép a Kincső Néptáncegyüttes, és lesz bábszínház is ezen a napon.

Este pedig a Pumpkins Trió zenél az utcabálon. Napközben, kovácsműhely, ugrálóvár, egészségügyi szűrések és ellenállhatatlanul finom falatok várják a helyszínre érkezőket.

Óbuda-Táborhegyen is hagyománya van a szüretnek, Solymárvölgy és Táborhegy közösen szüretel Pilisborosjenőn. 8 órakor közös reggelizéssel indul a nap, majd kezdődhet a szüret, préselés, majd mustkóstolás, miközben dalok, táncok vidámítják a résztvevőket. A napot a Krúdy-kör mókás szüreti idézetekkel zárja.

Solymárvölgyben a közös szüret után szőlőfeldolgozás kezdődik, majd gyereklovagoltatás, népzenei koncert, szüreti felvonulás veszi kezdetét, a programsorozatot este egy koncert zárja.

A Mészkőparkban 10-kor kezdődnek a programok, ahol a hely csodás adottságaihoz alkalmazkodva tölthetünk el együtt egy szombatot, játékkal, sporttal, versenyekkel és sok-sok finomsággal.

Csillaghegyen két helyszínen is zajlanak az események: az Őstermelői piacon, ahol termékbemutatók, kóstolók várják a felnőtteket, trambulin pedig a gyerekeket, illetve a Csillaghegyi Közösségi Házban, ahol népi játékok, borkóstoló, kézműves foglalkozások és koncert szórakoztat mindenkit estig.

Az Óbuda-Hegyvidék Szentháromság Plébánia is egy igazi szüreti felvonulást szervezett erre a napra, fúvós zenekari kísérettel, díszített lovas kocsival.  A felvonulás után szüreti bál veszi kezdetét.

A Csillaghegyi Református Templom a gyülekezeti termekben és a templom udvarán tart  szüreti játszóházat. Eredetileg csak egy őszi kreatív délutánnak indult, de rövidesen kibővült a szüreti látványossággal: szőlődarálással, préseléssel és természetesen a must jókedvű ivásával. Mivel a gyermekek mellé csatlakoztak a családtagok, aztán más gyülekezeti tagok és vendégek, a délután kiegészült az Almás Pite, mely egyedüli az országban. A kicsit fellengzős elnevezés az almás piték jókedvű versenyét és az összes sütemény még nagyobb jókedvvel történő elfogyasztását jelenti. A programot a szürethez kapcsolódó népi játékok és énekek zárják.

A Budapest Hospice Házzal is kiegészült idén az Óbudai Piknik helyszínlistája. Óbuda is csatlakozott a nárciszültetési programhoz, melynek célja, hogy egy-egy virághagyma elültetésével a betegek életvégi méltóságának megőrzésére hívják fel a figyelmet.

A sok látnivaló, program és finomság mellett a látogatók megismerkedhetnek az egyes helyszíneken a civil szervezetekkel, barátságokat köthetnek és együtt eltölthetnek együtt egy remek, felhőtlen napot. Kerüljünk egymáshoz közelebb!

A részletes programokat a rendezvény honlapján a www.obudaipiknik.hu oldalon találják.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság