Színes kerület: művészi ötletpályázat panelhomlokzatra

Hírek
Közzétéve:

A kerület panelépületei közül sok esett át homlokzatfelújításon. Ezek az egykor szürke, egyhangú épületek mára különféle színekben, mintákban pompáznak. Sajnos azonban – mivel ezek a felújítások társasházanként történtek – az esztétikai eredmény sokszor elég kaotikus, és a lehetőségeknél kevesebbet javít csak a városképen.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatná, hogy a kerület szürke panelépületei egy egységes stratégia alapján újuljanak meg, és hogy ennek során akár a művészetek is szóhoz jussanak. A panelházak nagyfelületű homlokzatai ugyanis kültéri kiállítótérként is funkcionálhatnak – erre számos példa akad a bécsi Hundertwasser háztól kezdve London Shoreditch városrészén keresztül a párizsi 13. kerület falfestéseiig.

Ezekből a példákból ötletet merítve az önkormányzat pályázatot hirdetett képzőművészek számára: a Sarkadi Imre utca és a Jós utca között található 6 db tízemeletes sávház és 2 db tízemeletes pontház homlokzatát álmodhatják újra. A pályaművekről szóló döntésbe tavasszal a helyi lakosokat is bevonja majd az önkormányzat, így mindenki megismerheti a művészek látványterveit, a szakértő zsűri ítéletét, és szavazhat a neki tetsző műre.

Ha a pályázat kellő támogatottságú lesz és a társasházak lakóközösségével meg lehet állapodni, akkor az önkormányzat a nyertes pályamű felfestését is támogatni fogja.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság