Szivacsváros módszerrel újul meg a Göncz Árpád Park

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Legklímabarátabb kerületként számunkra kiemelt értéket képviselnek fáink és azok védelme, ezért a szivacsváros-elv egyik legsikeresebb módszerével, a Stockholm Faültetési Rendszerrel (SFR)  újul meg az óbudai Göncz Árpád park. Vizsgálatok igazolták, hogy a Göncz Árpád emlékfa és több társa az összetömörödött, levegőtlen talaj miatt pusztultak ki a Parkban. Ezért olyan megoldást kellett találni, amely hosszútávon is megfelelő környezetet biztosít az újonnan ültetett fáknak.

Az SFR a városi fák sikeres ültetésére kifejlesztett módszer. Az SFR-ben használt, speciális szerkezetiűtalajba ültetett fák gyökérzete jóval nagyobb teret kap a földfelszín alatt, mint a hagyományos módszerrel ültetett fák. A nagyobb gyökérzóna egészségesebb, gyorsabban növő és sokkal tovább élő fákat jelent. Továbbá a kipusztult fák még egy problémára rávilágították a figyelmet: a kutya vizelet nagy károkat okoz a fák életében. Ezért a téren egy kutya WC-t is kialakítunk, ahol a gazdik egy speciális, bioszénnel dúsított almos területre vihetik kedvenceiket, ezzel vigyázva a fáinkra!

A szivacsváros szemlélet azonban ennél sokkal többet jelent. A nagyobb gyökérzóna jóval több csapadékot tud befogadni, ezért a téren a csapadékvízgyűjtő csatornákat közvetlenül be lehet kötni a tér zöldfelületére, nem szükséges a csapadékot csöveken keresztül elvezetni. Ennek az előkészítése történik meg a téren 130 négyzetméternyi felület rendezésével és 6hatúj fa ültetésével.

A park méltó és egyben első helyszíne annak a folyamatnak, amelyet Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat indított el 2023-ban a Gardenfuturával történő együttműködéssel. A Gardenfutura több sikeres budapesti fejlesztés szaktanácsadója.

A szivacsváros modell lényege, hogy a csapadékot helyben tartja és növényekkel hasznosítja, ezzel reagálva a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási körülményekre és a városi lét kihívásaira. A szivacsváros lépésről-lépésre, utcáról-utcára teszi kerületünk tereit zöldebbé és vízmegtartóvá. Az így átalakított területeken az éves átlagos hőmérséklet 5 fokkal alacsonyabb, a zaj 10 Db-lel kevesebb, a szálló por jóval kevesebb és a fák várható átlagos életkora újra elérheti a 100-150 évet.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság