Szmogriadó: elrendelték a tájékoztatási fokozatot

Hírek
Közzétéve:

A kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye 2016. január 23-án a főváros 10, 2016. január 24-én 11 mérőpontján meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), utóbbi esetben 4 mérőponton a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) is. Mivel a meteorológiai előrejelzés szerint a mai napon nagymértékű javulás nem várható, ezért a vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig – FPH061 /563-23 /2016 iktatószámú határozatával a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag egyre növekvő szintje először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása is veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni. A riasztási fokozatot – a kisméretű szálló por (PM10) szennyező anyag esetében – akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja, két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A kisméretű szálló por légszennyezettségi szintjének növekedése, kialakulása jellemzően két – a helyi (közlekedési, ipari, szolgáltatói és lakossági stb.) kibocsátásoktól függő és az azoktól független – folyamat egyidejű eredménye.

Javasolt elővigyázatossági intézkedés: elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok) kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat. A megnövekedett (gyakorlatilag a tájékoztatási küszöbérték fölötti) koncentráció esetében elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság