Szmogriadó: továbbra is érvényben van a forgalomkorlátozás

Hírek
Közzétéve:

A hét első két napján beállt jelentős forgalomcsökkenés mellett a hétfőhöz képest kedden már nagyobb mértékű javulás jött létre, ugyanakkor a fővárosban még nem teljesültek maradéktalanul a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei, ezért a hétfőn bevezetett forgalomkorlátozó intézkedés – további hatósági intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart, melynek során Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

A vonatkozó kormányrendelet szerint szálló por esetében a riasztási fokozat és a riasztási fokozatban hozott intézkedések akkor szüntethetők meg, ha valamennyi folyamatosan működő mérőállomáson a légszennyező anyag koncentrációja egy nap 24 órás átlagában nem lépi túl a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése szerint a mai napra a PM10 koncentrációjára – a keddi napi átlagokhoz képest – stagnálás vagy bizonytalan mértékű emelkedés becsülhető. A PM10 mennyisége jellemzően az egészségügyi és a riasztási határérték között valószínű, néhány állomáson azonban (az esti, késő esti romlás miatt) a riasztási küszöb átlépése sem zárható ki.

Csütörtökön időnként kissé meg is élénkülhet a keleti szél, bizonytalan mértékben légtömegcsere történhet, amely akár jelentős mértékben javíthat a levegőminőségen a szerdai állapothoz (átlagokhoz) képest. Csütörtökhöz képest péntektől, hétfőig akár nagymértékben romolhat a levegőminőség (akár a riasztási szint fölötti értékekre). Ezekben a napokban is jelentős napi ingás várható a PM10 koncentrációjában a nappal kitáguló éjjel erősen leszűkülő (átkeveredési) határréteg miatt.

A riasztási fokozatban a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a teljes lakosságra, ezért annak elrendelésével együtt azonnali intézkedéseket kell elrendelni, továbbá mivel a keddi mérési adatok alapján még nem teljesültek a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei, ezért indokolt a riasztási fokozat és az ahhoz tartozó gépjárműforgalom korlátozásával járóhatósági intézkedés további fenntartása.

A forgalomkorlátozó intézkedés területi hatálya nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest Főváros közigazgatási területén áthaladó szakaszaira és Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa. Ezekre az útvonalakra szóló mentességet Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosai a lakóhelyet vagy tartózkodási helyet igazoló hatósági igazolvánnyal (lakcímkártyával) igazolhatják.

Felhívjuk a kötelezettek figyelmét, hogy az érintett gépjárművek használatára vonatkozó korlátozó intézkedés megsértése a vonatkozó jogszabályok alapján szabálysértésnek minősül. A szmogriadó riasztási fokozatának elrendelésekor a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben bírságot szabhat ki.

További részlete információk: www.budapest.hu

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Ismét földi szúnyoggyérítés lesz kerületünkben

Hírek Aktuális
Közzétéve:

Közösségi festés a Kecske utcai játszótéren

Hírek
Közzétéve:

Már fogyasztásmérőt is lehet kölcsönözni az Ezüsthegyi Könyvtárból