Szüreti felvonulással, néptáncbemutatókkal, sörfesztivállal ünnepeltünk a Nemzetiségi napon

Hírek
Közzétéve:

A szüret ideje sok közösségben egyben az ünneplés és a hálaadás ideje is. Így idén is Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzata, a Braunhaxler Egyesület és az Óbuda-Hegyvidéki Szentháromság Plébánia hagyományos nemzetiségi szüreti fesztiválra hívta a kerületi lakosokat. Közös ebéd, kórusok bemutatkozása, hálaadó szentmise és az elmaradhatatlan szüreti felvonulás tette feledhetetlenné a napot.

„Ma egymás kezét fogva éljük meg és ünnepeljük az identitásunkat, erről szól kerületi nemzetiségi napunk, a mai összejövetel – mondta dr. Kiss László polgármester köszöntve a Balkán csokor, azaz a görög, bolgár és szerb hagyományos néptáncokat bemutató műsor fellépőit és közönségét a Békásmegyeri Közösségi Házban. – De ne csak a mai napon legyenek büszkék nemzetiségi gyökereikre, hiszen az kincs, érték, közös érték, amelyet ma megosztanak velünk, és ezt köszönjük.”

A fellépő művészegyüttesek között a Helidonaki Görög Hagyományőrző Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttes idén ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. Az együttes azóta mutat be Görögország egész területéről népi táncokat a tájegységre jellemző hagyományos viseletben.

A Jantra Bolgár Néptáncegyüttes szintén több mint húsz éve tekinti hivatásának, hogy a magyarországi bolgár hagyományok és kultúra ápolását és minél szélesebb körben való megismertetését. A Jantra rendre nagy sikerrel mutatja be a bolgár kultúra szépségeit magyar és nemzetközi színpadokon is.

A Kincső Néptáncegyüttes repertoárja a néphagyományok gazdag kincsestárából merítve újul meg időről időre. A Békásmegyerről indult művészcsoport többek között kalotaszegi, halmosdi és méhkeréki román táncokat mutat be rendszeresen.

A Tabán Táncegyüttes tagjai feladatuknak tekintik a Kárpát-medencében élő magyar és nemzetiségi – köztük a szerb – néptánc hagyományainak gyűjtését, megőrzését és színpadra állítását.

Köszönjük valamennyi fellépő művészegyüttes szép, színvonalas műsorát!

A nemzetiségi kultúra őrzésének mindig is része volt a gasztronómiai hagyományok ápolása és megismertetése. Így egy-egy nemzetiség és tájegység jellemző tradicionális ételeiből is kaphattak a vendégek kóstolót.

Nemzetiségi napunk jókedvű zárásáról a Krottendorf Német Hagyományőrző Egyesület gondoskodott. Sörfesztiválra invitáltak a harmadik kerületi Budapest Gardenbe, hogy együtt köszöntsük az őszt, a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes gyermek- és felnőttcsoportja műsorával és a Die Bergländer Buam együttes muzsikájával.

Emellett vendégtánccsoportok érkeztek többek között Érdről és Diósdról is. A házigazda egyesület pedig a kilátogató kisgyermekes családoknak tűzoltóprogramokkal is kedveskedett.

 

Braunhaxler Egyesület

Óbuda-Békásmegyer német nemzetiségi közösségének és a Braunhaxler Egyesület tagjai az Óbuda-Hegyvidéki Szentháromság Plébánia kertjében gyűltek össze baráti hangulatban ünnepelni

polgármester és Braunhaxler Egyesület

Dr. Kiss László polgármester a sváb közösség tagjaival várta a szüreti felvonulást

balkán csokor

Balkáni táncok, dallamok és ritmusok

balkáni gaszrtokóstoló

A görög, a román, a szerb és a bolgár közösség tagjai tradicionális ételeikből is készületek ízelítővel

német tánccsoport

Óbuda-Békásmegyer és a környező városok német hagyományőrző tánccsoportjai is bemutatkoztak

német gyerekcsoport

A nemzetiségi közösségek hivatásuknak tekintik a legkisebbeket is megismertetni elődeik kultúrájával

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság