Szusimánia Óbudán ‒ Megérkezett a Japán Alapítvány vándorkiállítása

Hírek
Közzétéve:

A szusit lehet szeretni és nem szeretni. A Szusimánia című kiállítás szervezői szívből remélik, hogy mindkét tábor egyaránt élvezi ezt a tárlatot, amely egyúttal bepillantást enged a japán kultúrába és történelembe is. A Szusimánia április 2-ig látható a harmadik kerületi Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

A Japán Alapítvány vándorkiállításának célja, hogy vizuálisan is megpróbálja elénk tárni, miben is rejlik a szusi, ennek az ikonikus ázsiai ételnek a vonzereje. Bemutatja, miképp honosodott meg Japánban, hogyan alkalmazkodott az egyes régiók természetéhez, éghajlatához és életmódjához.

Annak is utánajárhatunk a Szusimánia kulisszái között, hogyan virágzott fel napjainkra a kultúrája, és milyen kihívások, illetve lehetőségek rejlenek benne a jövőt illetően. A kiállításon egy olyan részleget is kialakítottak, ahol a látogatók megtapasztalhatják, milyen érzés betérni egy jellegzetes tokiói szusiétterembe.

Ez azért lehet különlegesen is érdekes, mert a szusi, melyet a japán ételek egyik fő képviselőjeként tartanak számon, ízvilágával, letisztultságával, kifinomultságával és egészségre gyakorolt pozitív hatásával napjainkra világszerte nagy népszerűséget ért el.

A szusitörténelemhez szorosan hozzátartozik, hogy eredetileg Délkelet-Ázsiából, Kínából származik, de több mint ezer éve honosodott meg Japánban. Itt a szigetvilág gazdag természeti környezetében, az emberi bölcsesség és leleményesség, valamint azon szüntelen késztetés hatására, hogy minél gyorsabban, minél ízletesebb ételeket varázsoljunk az asztalra, jelentős változásokon ment keresztül.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság