A szusit lehet szeretni és nem szeretni. A Szusimánia című kiállítás szervezői szívből remélik, hogy mindkét tábor egyaránt élvezi ezt a tárlatot, amely egyúttal bepillantást enged a japán kultúrába és történelembe is. A Szusimánia április 2-ig látható a harmadik kerületi Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.
A Japán Alapítvány vándorkiállításának célja, hogy vizuálisan is megpróbálja elénk tárni, miben is rejlik a szusi, ennek az ikonikus ázsiai ételnek a vonzereje. Bemutatja, miképp honosodott meg Japánban, hogyan alkalmazkodott az egyes régiók természetéhez, éghajlatához és életmódjához.
Annak is utánajárhatunk a Szusimánia kulisszái között, hogyan virágzott fel napjainkra a kultúrája, és milyen kihívások, illetve lehetőségek rejlenek benne a jövőt illetően. A kiállításon egy olyan részleget is kialakítottak, ahol a látogatók megtapasztalhatják, milyen érzés betérni egy jellegzetes tokiói szusiétterembe.
Ez azért lehet különlegesen is érdekes, mert a szusi, melyet a japán ételek egyik fő képviselőjeként tartanak számon, ízvilágával, letisztultságával, kifinomultságával és egészségre gyakorolt pozitív hatásával napjainkra világszerte nagy népszerűséget ért el.
A szusitörténelemhez szorosan hozzátartozik, hogy eredetileg Délkelet-Ázsiából, Kínából származik, de több mint ezer éve honosodott meg Japánban. Itt a szigetvilág gazdag természeti környezetében, az emberi bölcsesség és leleményesség, valamint azon szüntelen késztetés hatására, hogy minél gyorsabban, minél ízletesebb ételeket varázsoljunk az asztalra, jelentős változásokon ment keresztül.