Tájékoztatás a Pók utcai lakótelep közvilágításáról

Hírek
Közzétéve:

A Főváros közvilágítási cégeként, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. feladata Budapesten a közvilágítás biztosítása, amely a közutak, közterületek (pl. közparkok, aluljárók, hidak) és a közösségi célra megnyitott magánutak közvilágításának biztosítását jelenti.

A közvilágítással kapcsolatos problémák bejelentésewww.bdk.hu honlapon, a BDK okostelefonos applikációján keresztül, vagy a a bdk@bdk.hu email címen lehetséges.

A modern LED technológia gyökeres változást hozott a beltéri és a kültéri világításban, az autóiparban a dísz- és közvilágításban egyaránt. A korábban elterjedt nagynyomású nátrium lámpatestekhez képest, a LED világítótestek fénye sokkal jobban irányítható, ezért a célterületet jobban megvilágítják és kevesebb ún. szórt fény adnak, ami a közterületek (utak) célzottabb megvilágítását segíti elő. Ezáltal kevesebb energia felhasználásával valósul meg a feladat ellátása, ami végeredményben mind a fővárosnak, mind a lakosságnak (mint adófizetőnek) jelentős költségmegtakarítást eredményez. Mindeközben környezetbarátabb megoldást jelent, hiszen az okozott fényszennyezés is csökken.

Ahhoz, hogy a főváros felkészüljön a középtávú jövőben jelentős, közel 100.000 lámpatest korszerűsítésére, mindenképpen szükséges az új technológia kipróbálása, tapasztalat szerzése különböző jellegű közvilágítási elrendezések esetén (főutak, parkok, lakótelepek, hidak, stb.). Társaságunk a közvilágításban egyre nagyobb teret nyerő új innovatív technológiák alkalmazása céljából több budapesti helyszínen kisebb-nagyobb darabszámban LED világítótestek felszerelését valósította meg.
Ennek jegyében került sor 2014-ben a Rákóczi híd, az Árpád fejedelem útja, a Vérmező, illetve 2015-ben elsőként, az Önök lakókörzetének a Pók utcai lakótelepnek a LED-es korszerűsítésére. Mindezek a projektek azt a célt is szolgálják, hogy az itt leszűrhető tapasztalatok alapján még jobban sikerüljön az energia hatékonysági igényeknek, a közvilágítási feladatoknak és a lakosság elvárásainak mindinkább megfelelni, illetve az eltérő igényeket, elvárásokat mind jobban összhangba hozni.

A Pók utcai lakótelepen az elavult, már teljesen elhasználódott lámpatesteket mindenképpen le kellett cserélni, mert üzemeltetési szempontból rendkívül elavultak és drágák voltak. Amennyiben új, jelenleg forgalmazott, már modern nátrium fényforrással szerelt lámpatesteket helyeztünk volna el, akkor is jelentősen csökkent volna a világítás hatóköre, azaz a szórt fény mennyisége, mert ezek a modern lámpatestek is már irányított fényűek. A fentieket mérlegelve, a külföldi és más hazai korszerűsítéseket megvizsgálva került sor arra, hogy a nátrium lámpatestek helyett, modern, nagyobb hatékonyságú, 233 db LED világítótest került nyílt, uniós közbeszerzésen kiválasztásra. Ezen a területen is megkezdődik a helyszíni megvilágítási mérések, működési ellenőrzések, egyéb vizsgálatok elvégzése. A lefolytatott vizsgálatok eredményeit összegezve és értékelve kerül lezárásra a projekt.

A korábban a területet világító lámpatestek nagynyomású nátrium fényforrással üzemeltek melyek jellegzetes sárgás színűek. A mostani lámpatestek fénye semleges fehér, és nem hideg kékes színű, mivel az alkalmazott színhőmérséklet 4000 Kelvin (K). Természetesen ez a nátrium lámpák kb. 2200 K színéhez képest más jellegű, semleges fehér, de távol van a sokat kritizált, kékes-fehér, 5-6000 K színhőmérséklettől.

IMG_4296IMG_4295IMG_4293

Az említett előkészítő, tapasztalatszerző projekteknek része a megvalósult közvilágítás helyszíni műszeres méréssel történő ellenőrzése, ezzel alátámasztva a realizált megvilágítási paraméterek megfelelőségét, az adott úttest és járda szakaszokon. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a szabványhoz képest jelentősebb túlvilágítás történik, egy későbbi fázisban megoldható a teljesítmény egyedi, lámpánkénti leszabályozása – mert a LED technológia erre is alkalmas – ami a kontraszt hatást és a káprázást is csökkentheti.

Természetesen megértjük, hogy a korábbitól eltérően, kevesebb szórt fényt okozó, emiatt célirányosabb világításhoz történő alkalmazkodás időt jelent, esetleg kellemetlen érzetet kelthet – bár van nagyon pozitív visszajelzés is a lakosság részéről –, vagy esetleg nehezebbé teszi a kapualjakban a láthatóságot. Ez utóbbi tekintetében sajnos a társasházak közösségének segítséget kell kérnünk a bejárathoz történő – minimális költséggel megvalósítható, kapunyitást segítő egyszerű homlokzati lámpatest felszerelésében. A kapualjak megvilágítása nem képezheti a közvilágítás feladatát, hiszen nekünk a fényszennyezés csökkentésére és az energia költségek visszafogására is kell gondolnunk, ami társadalmi szinten mindannyiunk pénztárcáját kedvezően érinti. Ugyanakkor, a visszajelzések nagyban segítenek abban, hogy a tervezők figyelmét felhívjuk a környezeti megvilágítás növelésének fontosságára (szakszerűen a környezeti hányados növelésére), egyes speciális helyeken esetleg a sétányvilágító jelleg erősítésére.

A Pók utcai lakossági tájékoztató teljes terjedelemben, további részletekkel ITT tölthető le.

BDK hibabejelentő

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság