Tájékoztatás a Rozgonyi utcai fakivágásokról: A FŐKERT a balesetveszélytől tartva döntött

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Komoly felháborodást váltott ki a lakosság részéről, hogy a FŐKERT több mint húsz fa kivágását tervezi a Rozgonyi Piroska utcában. Dr. Kiss László polgármester levélben fordult az ügyben Tüttő Kata főpolgármester-helyetteshez új favizsgálati eljárást, addig pedig a fakivágások leállítását kérve.

Az elmúlt napokban felháborodott reakciók érkeztek a FŐKERT-nek a Rozgonyi Piroska utcában tervezett fakivágási tervére. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat főkertészi irodája azonban fontosnak tartja hangsúlyozni: a FŐKERT a veszélyes állapot alapján döntött, tartva a nyári viharos időjárási helyzettől. Ilyenkor ugyanis a csapadék tovább terheli a lombkoronát, ami egyértelműen növeli a káresemények, balesetveszély kockázatát.

Az ilyen balesetveszélyes esetekben a természetvédelméről szóló törvény lehetővé teszi – zoológus szakértő bevonásával – a vegetációs időn belüli fakivágásokat. Azaz, a fészkelési időszakban, március 1-je és augusztus 31-e között is. Erről a III. kerület főkertészi irodája tájékoztatást is kapott a FŐKERT-től.

Fontos továbbá, hogy a FŐKERT a favizsgálatot még a lombfakadás előtti időszakban végezte. Az ebben az időszakban végzett vizsgálat egyszerűbb; lombos állapotban ugyanis megtévesztő képet kaphatnak szakértők és lakosok egyaránt. A lomb eltakarja az esetleges fasebeket, már a külső részen is megjelenő, farontó gombatesteket, az esetleges rothadások helyén, felszínen megjelenő nedveket. Valamint a fajtára nem jellemző, túlzott sarjadásokat.

A FŐKERT mintegy 280 darab fát vizsgált meg. Egyes példányokon sajnos olyan állapotokat találtak, hogy már műszeres vizsgálatra sem volt szükség, a probléma látható volt. A FŐKERT tájékoztatása szerint a fakivágás talajszinten történik, a tuskómarásra egy következő ütemben kerül sor.

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy jogszabály szerinti eljárásban ezek a fák nem kerültek védelem alá, az Óbuda-Békásmegyer Városrendezési és Építési Szabályzatában (OVBSZ) a védendő jelölés egy javaslatra utalhat. A korábbi években a FŐKERT egyébként gondoskodott a kivágást követő pótlásokról, ám az elmúlt időszakban az Önkormányzatot terhelte a pótlási kötelezés.

Dr. Kiss László polgármester, a lakossági panaszokra tekintettel levélben fordult Tüttő Kata főpolgármester-helyettes asszonyhoz (a levél a cikk alján olvasható) új favizsgálati eljárást, ebben az időszakban pedig a fakivágások leállítását kérve.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság