Védett állatoknak nyújthat otthont egy veszélyesnek látszó fa is – Minden bejelentést megvizsgálunk

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Nap mint nap érkeznek önkormányzatunkhoz lakossági bejelentések zavaró, túlnőtt ágakról, azok gallyazását, vágását kérve. A bejelentéseket minden esetben megvizsgáljuk, ugyanakkor fontos tudni – mint a Duna-Ipoly Nemzeti Park felhívja a figyelmet -, hogy a fészkelési időszakban a fákon védett állatok is élhetnek.

A tavaszi időszakban nem csak Óbuda-Békásmegyer Önkormányzathoz, hanem a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz is folyamatosan érkeznek bejelentések túl nagyra nőtt ágakról, zavaró növényzetről, veszélyesnek tűnő fákról. A többnyire gyors beavatkozást váró lakosság bejelentéseit önkormányzatunk minden esetben kivizsgálja.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park ugyanakkor felhívja a figyelmet: a március 1-től augusztus 31-ig terjedő időszakban a fákon védett madarak fészkelhetnek, a faodvakban védett denevérek tartózkodhatnak. Ezek elpusztítása természetkárosítás bűncselekményét valósíthatja meg. A természet védelméről szóló 1996-os törvény pedig kimondja: tilos védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó, élő- táplálkozó , költő pihenő vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park kérte Önkormányzatunkat: a fakivágási és gallyazási feladatokat, ha lehet, időzítsük a fészkelési időszakon kívülre. Amennyiben veszélyes fa miatt szükséges a beavatkozás, a fészkelési időszakban is természetvédelmi szakértő  átvizsgálja a fát, majd jegyzőkönyvben rögzíti a védett fajokkal kapcsolatos tennivalókat.

Önkormányzatunk hangsúlyozza: minden bejelentést kivizsgálunk, a fa állapota, elhelyezkedése, illetve a beavatkozás jellege alapján pedig elvégezzük azt a beavatkozást, amely a növény egészsége és a veszély elhárítása alapján indokolt.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság