Tanuljuk meg megérteni, amit a fotók nyelvén mesélnek nekünk – Április 2. az autizmus világnapja

Hírek
Közzétéve:

„Autista fotós csoportunk az Óbudai Fotóklub Egyesület szárnyai alatt kezdett el működni évekkel ezelőtt – mondja Koncz Dezső, az egyesület elnöke. – Mára huszonkét, fotózni szerető és azt művészi színvonalon művelő, autizmussal élő gyerek és fiatal jár hozzánk.”

Tavaly ünnepelte ötvenedik születésnapját az Óbudai Fotóklub Egyesület, amelynek művészi és közösségteremtő munkáját önkormányzatunk is támogatja. Az egyesület tagjai Koncz Dezső első hívó szavára csatlakoztak a kezdeményezéséhez, hogy támogassák az érintett gyerekeket.

Akik olyan sikereket tudhatnak már maguk mögött, mint például az a tavalyi kiállítás, amelynek a MagNet Bank Közösségi Háza adott otthont, és ahol kerületi, autizmussal élő fotós csoportunk negyvenöt művészeti alkotással képviseltette magát. A Fővárosi Nagycirkusz világát is felfedezték fényképező fiataljaink, érzékeny látásmódú fotóikból szintén tárlat nyílt.

Koncz Dezső, a csoport megálmodója és megvalósítója amellett, hogy fotóművész, gyógypedagógusként is dolgozik. Így sok év tapasztalata mondatja vele, hogy az autizmussal élők számára a fényképezés egy új univerzumot nyithat meg, amelyben már nincsenek kényszerűen egyedül bezárva, hiszen amit nem tudnak szavakkal elmondani, azt az új nyelv, a képek segítségével kifejezhetik.

„A járvány kezdete óta sajnos nekünk is le kellett mondanunk arról, hogy közös fotós kirándulásokat szervezzünk a fiatalokkal, mi is az online térben tartjuk a kapcsolatot. De terveink már jócskán vannak a nyitás utánra, többek között hét nagyvárosba szeretnénk elvinni a kiállításainkat, és az ottani, autizmussal élő gyerekeket és fiatalokat is be akarjuk vonni a fotózásba. Ők is éljék át ezt az élményt, hogy egy új nyelvet, egy új kifejezőeszközt kapnak, amelyet bátrabban, testhezállóbban használhatnak. Mi pedig megtanulhatjuk őket jobban megérteni” – mondta el Koncz Dezső.

(A különleges művészi kreativitásról tanúbizonyságot tevő képünket Háló Roland, a csoport egyik tagja készítette az óbudai Fő téren.)

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság