Téglagyárak Óbudán – helytörténeti kiállítás nyílt

Hírek
Közzétéve:

A megnyitón köszöntőt mondott Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere, valamint Kádár József helytörténész, téglagyűjtő, aki a kiállítások anyagának jelentős részét saját gyűjteményéből felajánlotta.

Bús Balázs Táborhegyi Népház téglagyárak Belsó-Óbudán kiállítás“Izgalmas ez a mostani múltidézés, mivel a városegyesítés előtti, ki, mezővárosi múlthoz, az akkori óbudai szőlőműves hagyományok mellé nehéz odaképzelni azt az ipari tevékenységet, ami már a reformkor hajnalán itt, a Bécsi út vonalában, és a kerület egyéb pontjain kialakult. Pedig a tégla- és a cserépkészítés központjaként Óbuda kulcsfontosságú szerepet játszott a főváros fejlődő és iparosodó városi arculatának kialakításában.” – utalt a városrész múltjára Bús Balázs, aki megköszönte az Óhegy Egyesületnek az ismeretterjesztő munkát, és a kiállítás megszervezését, Kádár Józsefnek pedig azt, hogy aktív szerepet vállalt a kiállítás létrehozásában. „Így erősödnek helyi közösségeink, amit, ha szabad ezt mondani, téglát téglára rakva, közösen, a civilekkel együtt, mi magunk is építünk!” – zárta beszédét a polgármester.

A Táborhegyi Népház homlokzatán állandó kültéri kiállítás mutatja be a belső-óbudai téglagyárakat és azok legfontosabb termékeit, a téglákat és a cserepeket. A Népház belső termeiben a téglagyárak mindennapjaival, a munkások életével ismerkedhetnek meg a látogatók június 9-ig.

Táborhegyi Népház téglagyárak Belsó-Óbudán kiállítás Kádár József

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság