Testületi ülés: megszületett a döntés az óvodák nyári ügyeletéről

Hírek Aktuális Zöld iroda Kiemelt hírek
Közzétéve:

2023. január 26-án több fontos kérdésben is határozott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete. Többek között elfogadtuk több önkormányzati cég üzleti tervét, az óvodák nyári ügyeleti rendszerét, továbbá a Zöld Óbuda Díj megalapításáról is döntöttünk.

Január 26-i Képviselő-testületi ülésünkön döntöttünk az óvodák nyári ügyeletéről. Az óvodák nyári ügyeletének fenntartói meghatározása azért is szükséges, mert az intézményrendszerben dolgozó óvodapedagógusok szabadságát törvény szerint július 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszakban kell kiadni. A nyári tisztasági festést, nagytakarítást és a szükséges karbantartások és felújítások zavartalan lebonyolítását is a gyermekek távollétében lehet biztonságosan megoldani.

Nyári ügyeletet a 2023-as évben az alábbi táblázatban feltüntetett óvodák biztosítanak. A nyári ügyelet időtartama 5 hét, ami 2023. július 17-től augusztus 18-ig tart. Ez az időszak azonos az Óbudai Egyesített Bölcsődék nyári nyitvatartási rendjével.

NYÁRI ZÁRÁS TERVEZET 2023
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Óvodái
Óvoda 29.hét 30.hét 31.hét 32.hét 33.hét
Július 17-21. Július 24-28. Július 31-augusztus 04. Augusztus 07-11. Augusztus 14-18.
Cseresznyevirág Művészeti Óvoda ÜGYELET
Gyermeksziget Montessori Óvoda ÜGYELET
Óbudai Mesevilág Óvoda ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA
Óbudai Almáskert Óvoda ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA
Óbudai Gyermekvilág Óvoda ÜGYELET
Pitypang Művészeti Óvoda ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA
Ágoston Művészeti Óvoda ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA
Óbudai Hétpettyes Óvoda ÜGYELET
Óbudai Meseerdő Óvoda ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA
Óbudai Százszorszép Óvoda ÜGYELET
Óbudai Vackor Óvoda ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA ZÁRVA

Az elmúlt évek tapasztalata az óvodák éves nyitvatartási rendjével kapcsolatban az alábbi:
• Az ügyeletes óvodák megfelelő színvonalon tudták biztosítani a nyári zárás ideje alatt az óvodai nevelést.
• A „vendég” gyermekek fogadása, ellátása problémamentes volt.
• A szolgáltatást igénybe vevő szülők elégedettek voltak.

A nyári időszakban ügyeletet tartó óvoda kiírásában változás történhet abban az esetben, ha a 2023. évi intézményi költségvetésben a felújítási, karbantartási munkák ütemezése másként alakul.

Zöld Óbudáért Díj

Az ülésen döntést hoztunk arról is, hogy megalapítjuk a Zöld Óbudáért Díjat, mivel a legklímabarátabb kerület önkormányzataként feladatunk a környezettudatos szemléletformálás, és ezzel a díjjal tudjuk évente jutalmazni azt a személyt vagy szervezetet, aki a harmadik kerület környezetéért, klímatudatosságáért a legtöbbet tesz.

További döntések

A Fővárosi Önkormányzatot követően a kerületi képviselő-testület is véleményezte a kerületet a fővárossal való forrásmegosztás alapján járó bevételek elosztását. Maga a döntés technikai jellegű, miután állami jogszabályon alapul.

Képviselő-testületünk egy fejlesztőpedagógusi státusszal megnövelte az Almáskert Óvoda személyi állományát. A döntés illeszkedik ahhoz a döntési sorhoz, amely során a III. kerületi önkormányzat az állami finanszírozást meghaladó módon biztosít többlet gyógypedagógusi, fejlesztőpedagógusi, óvodatitkári álláshelyeket.

Az Óbudai Vackor Óvoda intézményvezetője 2023. február 1. hatállyal lemondott, így 2023. július 31-ig Kardosné Kertész Zsuzsanna tagóvodavezetőt bíztuk meg a vezetői feladatok ellátásával.

Döntöttünk a Hivatal igazgatási szünetéről is. Eszerint a nyári igazgatási szünet ideje 2023. július 24-2023. augusztus 27 és 2023. december 25-2024. január 7.

Döntöttünk több önkormányzati cég, így az Óbudai Parkolási Nonprofit Kft., az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft üzleti tervének és az Óbudai Városfejlesztő Nonprofit Kft. üzleti tervének elfogadásáról, valamint ez utóbbi alapító okiratának módosításáról.

Döntöttünk a Laktanya utcai sportpálya, a Meggyfa utcai focipálya és a Királyok útja menti kosárlabdapálya karbantartásához szükséges források biztosításáról.

Testületünk döntött a Bem József Díjról, amit azok a személyek kaphatnak, akiknek a tevékenysége kiemelkedően járul hozzá Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és Varsó Bemowo kerülete közötti kapcsolatokhoz.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság