Több zöldfelület, egészségesebb Budapest – Elfogadták a Radó Dezső Tervet

Hírek
Közzétéve:

 

Az akcióterv kiemelt célja, hogy a főváros 2030-ig az egy főre jutó zöldterületek mennyiségét a jelenlegi 6 négyzetméterről 7 négyzetméterre növelje. Ez a vállalás 2020. évi lakossági adatokkal számolva összvárosi szinten 226 hektár új parkterület, azaz több mint két Margitszigetnek megfelelő nagyságú új közparkokat jelent.

A Radó Dezső Terv fő funkciója, hogy meghatározza a Fővárosi Önkormányzat számára Budapest  zöldinfrastruktúrájának fenntartására és fejlesztésére vonatkozó feladatokat. Ezek a tevékenységek sok szereplő között oszlanak meg, ezért szükséges az átfogó célok meghatározása, a fenntartási és partnerségi programok kidolgozása.

Átfogó célokként a következőket határozták meg:

  • egészséges várost segítő zöldinfrastruktúra fenntartása,
  • klímatudatos zöldinfrastruktúra üzemeltetése,
  • biodiverzitás szinten tartását és lehetőség szerinti növelését segítő városi zöldinfrastruktúra fenntartása és fejlesztése,
  • együttműködésen alapuló zöldinfrastruktúra-fejlesztés,
  • okos zöldinfrastruktúra-szolgáltatások bővítése.

Fenntartási programok keretében cél a meglévő zöldinfrastruktúra-hálózat elemeinek színvonalas fenntartása, értékeinek megőrzése. A zöldinfrastruktúra-üzemeltetés hatékony ellátásához a fenntartási feladatokat ellátó társaságok eszközállományának, telephelyeinek korszerűsítése, valamint a munkavállalók munkakörülményeinek, megbecsülésének javítása.

Partnerségi programok keretében kiemelt cél a fejlesztési és fenntartási feladatokat ellátó szervezetek együttműködésének koordinálása, hatékonyságnak javítása, ezzel párhuzamosan a Fővárosi Önkormányzat kiemelt célja megszólítani a használókat, a fővárosban élő, dolgozó lakosságot, az itt működő vállalkozásokat. Vagyis partneri kapcsolatok kialakítása a zöldinfrastruktúra-fejlesztés és -fenntartás során is.

Az akcióterv elnevezése tiszteletadás a dr. Radó Dezső munkássága előtt, hiszen évtizedeken át dolgozott Budapest zöldinfrastruktúrájának fejlesztéséért és megőrzéséért. A Főkert igazgatójaként, a Budapesti Városvédő Egyesület és a Levegő Munkacsoport szakértőjeként, alapító tagjaként is sokat tett a város fáiért, a levegőminőség javításáért. Az általa kidolgozott, a fák értékének kimutatásra vonatkozó számítási módszert a szakemberek a mai napig használják.

A Radó Dezső Tervet itt lehet elolvasni.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság