Történetek a szentendrei dalmátokról ‒ Horvát nemzetiségi önkormányzatunk izgalmas előadására invitálunk

Aktuális
Közzétéve:

Képekkel gazdagon illusztrált előadáson ismerkedhetünk meg térségünk dalmát közösségének történetével. Óbuda-Békásmegyer Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselőtestülete minden érdeklődőt szeretettel vár a január 21-i programra.

„Arra kérdésre, kik is a dalmátok, a válasz nem egyszerű ‒ vallják maguk a szentendrei dalmát közösség tagjai is. ‒ Ugyanis ahány nemzet alatt vagy nemzettel éltek együtt őseink, a dalmátok, annyi válasz található erre a kérdésre, még a tudományos munkákban is. Mert például horvát testvéreink szerint Dalmácia római tartomány volt, ami színigaz, és ezért egy történelmi és földrajzi régió, ahol mindig is tengermelléki horvátok éltek. Dalmátok kifejezés ezért történelmi kategória és e térségben élő tengermelléki horvátokat jelöli…”

Tehát van, miről beszélgetnünk, van, mit tanulnunk, van, minek utánajárnunk, ha a dalmátok múltját megértve szeretnénk eljutni identitásukat és hagyományaikat őrző jelenükhöz. Így különleges öröm, hogy Óbuda-Békásmegyer Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselőtestülete Történetek a szentendrei dalmátokról címmel, vetített képes előadásra invitál valamennyiünket.

A különleges délután előadója Benkovits György helytörténész, a szentendrei dalmátok kutatója, a Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lesz.

Időpont: 2023. január 21. (szombat) 15 óra

Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1036 Budapest, Korona tér 1.

(A részvételi szándékot a következő elérhetőségeken lehet jelezni:  obudaihorvatok@gmail.com  vagy telefonon: 36 20 362 90 80)

(A kép forrása: Szentendrei dalmátok facebook oldala)

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság