Tovább bővült a térfigyelő rendszer

Hírek
Közzétéve:

A rendszer kezdetben 64 darab kamerával kezdte meg a működését és az önkormányzat által finanszírozott folyamatos bővítéseknek köszönhetően a kamerával ellátott területek nagysága a többszörösére növekedett.

December 15-én további fejlesztés eredményeképpen újabb 15 db kamerával bővült a rendszer, így ma már összesen 143 darab kamera figyeli a kerület mindennapjait.

 

A közterület-felügyeletnél üzemelő térfigyelő központban szolgálatot teljesítő diszpécser kezeli a térfigyelő rendszeren keresztül beérkezett adatokat, információkat és azonnal továbbítja azokat a közterületi járőrök részére, akik  a nap 24 órában  a kerület útjain járőröznek, hogy időben ott legyenek, ahol szükség van a segítségükre. A közterület-felügyelet a rendőrséggel közös járőrszolgálat keretében biztosítja a folyamatos élőerős ellenőrzést. Kollégáink több éves tapasztalata, folyamatos továbbképzése a garancia arra, hogy mindenkor a helyzetnek megfelelő magas színvonalú feladatellátást biztosítják az állampolgárok részére.

A kamerás megfigyelés célja elsősorban a közbiztonság fenntartása és a bűnmegelőzés. A kamerák felszerelésének köszönhetően nőtt a bűncselekmények felderítettségének aránya, valamint nem elhanyagolható preventív szerepük sem. Tekintettel arra, hogy a bűnözés elleni küzdelem egyre inkább a bűnmegelőzés köré szerveződik, a kerület bűnügyileg frekventált helyeire telepítették a térfigyelő kamerákat.  Ezen helyszínek főként a lakásbetörések, gépjárművel kapcsolatos bűncselekmények és egyéb vagyon elleni jogsértések előfordulásai alapján kerültek meghatározásra. A rendszer működtetésének célja a jogsértések csökkentése, a közterületek rendjének biztosítása.

A statisztikák azt támasztják alá, hogy minél több a térfigyelő kamera, annál nagyobb biztonságban vagyunk, a bűncselekmények száma jelentősen csökken, mindezek eredményeképpen az emberek biztonságérzete is megnő. A bűncselekmények számának csökkenése pedig nagymértékben hozzájárul egy-egy területen gazdasági fellendüléséhez is.

Azokon a területeken, amelyek a kamera látókörébe esnek, csekélyebb számú bűncselekményt követnek el, így lehetőség van a fokozott figyelmet igénylő területek (például iskolák környéke) biztonságának javítására.

Az önkormányzat minden évben jelentős támogatást nyújt a kamerarendszer fejlesztésére, ezt minden esetben egy több szempontra kiterjedő elemzés előzi meg. Amennyiben egy új lefedetlen területre a rendészeti, bűnügyi és egyéb szakmai vélemény alapján, valamint bűnmegelőzési célból igazolhatóan újabb közterületi kamera elhelyezése célszerű, úgy a közterület kijelöléséről és a szükséges anyagi forrás biztosításáról az önkormányzat képviselő-testülete határoz.

Térfigyelő kamerák a III. kerületben: Lista, Térkép

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság