Továbbadjuk történeteiket gyermekeinknek – Február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja

Hírek
Közzétéve:

„Az egyszerű, hősies embernek csupán egyszerű lépést kell tennie: nem szabad részt vennie a hazugságban. Az igazság egyetlen szava az egész világot a maga oldalára húzza.”

A ház előtt megállt a fekete autó…

Alekszandr Szolzsenyicin, Nobel-díjas orosz író soraival emlékezünk meg a kommunizmus áldozatinak emléknapjáról. Hiszen nála – aki a Gulag kényszermunkatáborok borzalmait átélte és megismertette a világgal – hitelesebben talán senki sem tudja leírni azokat az időket.

Azokat időket, amikor sokan döntöttek úgy, hogy „nem szabad részt venniük a hazugságban”, azokat az időket, amikor talán még ennyi sem kellett ahhoz, hogy a ház előtt megálljon a fekete autó, ami a rettegés szimbólumává vált nemzedékek számára, és minden indokolás nélkül tömegeket tartoztattak le, hurcoltak el.

Ártatlanul elítélve

Minden esztendőben február 25-én hajtunk fejet a kommunizmus áldozatainak emléke előtt. És idézzük fel mindazoknak, köztünk honfitársainknak, a sorsát, akiket ártatlanul vádoltak meg, bélyegeztek meg, küldtek kényszermunkatáborokba, ahonnan sokuk soha többé nem térhetett vissza.

A harmadik kerületben, az Árpád fejedelem útja és Lajos utca közötti parkban álló, A szovjet megszállás áldozatainak emlékműve arra is felhívja figyelmünket, hogy emlékezzünk: a bebörtönzött, kényszermunkára hurcoltak szerettei szintén mind-mind szenvedői voltak az diktatúrának. Az aggódó szülők, a magukra hagyott házastársak, a szülők nélkül felnövő gyermekek.

77 éve február 25-én

Február 25-én mindannyiuk emléke előtt hajtunk fejet. Felidézve, hogy 1947-ben e napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok jogtalanul, és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.

Mártíromsága szimbóluma lett mindazok sorsának, akit ártatlanul vádoltak meg vagy politikai, vallási hovatartozása miatt a türelmetlen hatalom kegyetlenül megbüntetett, hallgatásra ítélt, megbélyegzett. Tovább kell adni történeteiket, hogy gyermekeink is megismerjék őket, és legalább az utókorban váljon valóssággá Szolzsenyicin jóslata: „Az igazság egyetlen szava az egész világot a maga oldalára húzza.”

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság