Továbbra is harcolunk az illegális hulladéklerakás ellen

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Kerületünkben állandó problémát jelent az illegálisan kihelyezett hulladék. 2023-ban az illegális hulladék mennyisége mintegy 5-8 százalékkal nőtt 2022-höz képest. A városüzemeltetésünk által összegyűjtött illegális hulladék mennyisége a tavalyi évben elérte a 310 köbmétert, amelynek elszállítása, valamint az érintett területek takarítása jelentős terhet ró Önkormányzatunkra.

Szomorú tendencia, hogy belterületeken, közterületeken és a lakótelepeken is egyre gyakoribb az illegálisan kihelyezett hulladék. Az hulladék összetételét tekintve az építési hulladék és a nagydarabos lomok továbbra is meghatározó mennyiségben vannak jelen.

Óbuda-Békásmegyeren több helyszínen is van egy-egy nagyobb kiterjedésű, illegális hulladék halom, egy részük magánterületen található. Ezeknek a felszámolását területről területre haladva végzi Önkormányzatunk.

A Barackos út környékén található, nagy kiterjedésű hétvégi házas övezetben szintén több száz köbméter illegális hulladék csúfítja el a köz- és magánterületeket egyaránt. A tavalyi évben több önkormányzati telek is megtisztításra került. A munkálatok tavasszal ismét folytatódnak telekről telekre haladva.

A magántulajdonban lévő telkek mentesítésével kapcsolatban Hatósági Osztályunk végzi a tulajdonosokkal való egyeztetést. Továbbá jelenleg is zajlik a terület megtisztításának tervezése önkormányzati-lakossági összefogással és hatósági közreműködéssel együtt. A mentesítést követően pedig kamerákkal fednék le a területet a „visszahordás” megakadályozása érdekében.

Veszélyes hulladék

A tavalyi évben több mint nyolc köbméternyi veszélyes hulladékot gyűjtöttek össze munkatársaink. Ezek között meghatározó mennyiségben találhatók olajok, festékek, illékony oldószerek, elektronikai hulladékok és gumiabroncsok.

A veszélyes hulladék illegális elhelyezésének megelőzése érdekében Önkormányzatunk a tavalyi évben két alkalommal, két-két helyszínen is szervezett ingyenes veszélyes hulladék leadást, valamint a használt olajok már több kerületi helyszínen is ingyenesen leadhatók, valamint a gumiabroncsokat is átveszi a gumiszerelést végző szerviz. Továbbá a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. harmadik kerületi hulladékudvarában (1037 Budapest, Testvérhegyi út 10/a) is leadhatók bizonyos veszélyes hulladékok, amelyről részletesen ezen az oldalon tájékozódhatnak.

A munkatársaink által észlelt, valamint a lakossági bejelentések alapján történő helyszínbejárások során minden esetben adatgyűjtést végeznek kollégáink az illegális kihelyezést elkövető személyére vonatkozóan. A tavalyi évben tizenhárom esetben történt feljelentés, amelyek nyomán eljárás is indult. A frekventált területeket visszatérően ellenőrizzük, egyes helyszíneken pedig térfigyelő kamerákat telepítettünk.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság