„Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz” – November 3. a magyar tudomány ünnepe

Hírek
Közzétéve:

Hivatalosan 2003 óta tartjuk november 3-án a magyar tudomány ünnepét, de a Magyar Tudományos Akadémia korábban is megemlékezett arról, hogy 196 éve Széchenyi István e napon kezdeményezte a Magyar Tudós Társaság létrehozását, és ezzel lehetővé tette az Akadémia megalapítását.

Tudománnyal támogatva

Hagyománya van annak, hogy a Magyar Tudományos Akadémia mellett többek között a hazai egyetemek is programok, előadások, konferenciák egész hónapon át tartó sorozatával készülnek az ünnepre. A feldolgozott témákat mindig az adott évre kiválasztott mottó inspirálja, amely az idén: „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz”.

A 2021-es jelmondat arra kívánja irányítani a figyelmünket, hogy a tudományos tények és összefüggések ismeretében tudunk az előttünk álló kérdésekre választ adni, közte az éghajlatváltozás hozta kihívásokra.

Az Óbudai Egyetem a környezetkímélő közlekedésért

Az Óbudai Egyetem november 3-tól 23-ig számos magyar és nemzetközi rendezvényt szervez. A témák között szerepel többek között a robotika és a mesterséges intelligencia megjelenése a felsőoktatásban, a kutatásban és az iparban; az előttünk álló kiberbiztonsági kihívások; november 22-én, az egyetemi ökoszisztéma és innováció napján pedig a területhez kapcsolódó workshopok sora várja az érdeklődőket.

Az Óbudai Egyetem a tudományos fejlesztésekben is élen jár, nevéhez fűződik világviszonylatban is egy új, a látássérültek önálló tájékozódását segítő rendszer, amely egy fővárosi bevásárlóközpontban már működik is. Az Ariadné innovatív informatikai és mechanikai megoldás működésének lényege: a járófelület alatt egy olyan, speciális vezetőcsíkot helyeztek el, amelyet egy erre a célra tervezett fehér okosbot érzékel, a botban lévő eszköz pedig rezgéssel vagy hangjelzéssel jelzi a vezetővonal irányát, így segítve a felhasználót az önálló tájékozódásban.

A legfrissebb hír szerint pedig az Óbudai Egyetem és a Magnus Aircraft Zrt. együttműködésbe kezd: túrautakra alkalmas elektromos hajtású repülőgép fejlesztését, közös kutatási és fejlesztési projektek megvalósítását tűzték ki célul. Reagálva az igényre az alacsony költséggel fenntartható, környezetkímélő járművek iránt.

Aktuális kérdések a Milton Friedman Egyetem konferenciáján

Kerületünk egy másik felsőoktatási intézménye, a Milton Friedman Egyetem a magyar tudomány ünnepe alkalmából konferenciát szervez. Előadásaikban többek között arra a kérdésre keresik a választ, hogy mi lesz a járványhelyzet hatása a társadalomra és a tudományos teljesítményre. Továbbá foglalkoznak azzal is, hogy a modern technológia vajon a szólásszabadságot és az egyén kiteljesedését biztosítja-e, vagy éppen ellenkezőleg: korlátozza.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság