Turgonyi Dániel: A rezsiválságban is megvédjük a rászorulókat

Aktuális
Közzétéve:

Október 1-től már lehet igényelni az óbudai téli rezsitámogatást. Mekkora összeget lehet igényelni a támogatás keretében?

A kormány magára hagyta a magyar embereket, az elszabaduló élelmiszerárak mellé még a rezsit is megemelte. Számunkra mindennél fontosabb a harmadik kerületiek biztonsága, ezért egy teljesen új támogatási formát hoztunk létre, amelynek keretében a kerületünk rászoruló lakosainak november és március között havi 10 ezer forinttal enyhítjük a rezsiterheit. Ez az összeg jelentősen kiegészíti a fővárosi lakásrezsi-támogatást.

Kik igényelhetik a támogatást?

A támogatást azon családok vehetik igénybe, ahol az egy főre jutó jövedelem 120 ezer forint alatt van. Az egyedül élők, illetve olyan háztartások esetében, ahol fogyatékkal élő személy él, a jövedelemhatár 140 ezer forint. Tudjuk azonban, hogy sok olyan család létfenntartása is veszélybe fog kerülni télen a rezsiszámlák megemelkedése miatt, akik ennél többet keresnek. Ezért arról is döntést hoztunk, hogy ők méltányosságból évente egy alkalommal, legfeljebb 28 500 forintos támogatásban részesülhessenek. Bízunk benne, hogy a támogatásokkal meg tudjuk védeni a rezsiválság hatásaitól a harmadik kerület lakóit, családjait.

Hogyan tudják kérelmezni a lakosok a támogatást?

A kérelmet akár személyesen a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáiban, akár postai úton, vagy elektronikusan is be lehet nyújtani. A kitöltött kérelem formanyomtatvány mellé csatolni kell a kérelem beadását megelőző havi jövedelemről szóló igazolást, vagyonnyilatkozatot és amennyiben az igénylő rendelkezik banki szerződéssel, akkor a lakossági folyószámlája számát is. A szükséges nyomtatványokat az Ügyfélszolgálat Irodáiban is át lehet venni, továbbá az önkormányzat honlapjáról is le lehet tölteni.

Mit érdemes tudni az említett fővárosi lakásrezsi-támogatásról?

Az új rendszerben havi négyezer forintos támogatást igényelhetnek a budapesti rászoruló háztartások és azok a budapesti nyugdíjasok, akiknek a nyugdíja kevesebb, mint százezer forint. Az ezt meghaladó, de 170 ezer forintnál alacsonyabb összegű nyugdíjból gazdálkodók havi kétezer forint támogatásban részesülhetnek. A távhőszolgáltatási és víz-, csatorna és szemétszállítási díjtámogatása mellett gázszolgáltatási és villamosenergia-szolgáltatási díjtámogatást is lehet igényelni, havi kétezer forint összegben, így a havi négyezer forintos támogatásra jogosult háztartások a továbbiakban kettő – általuk választott – díjtámogatást kaphatnak, egyenként havi kétezer forint összegben.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság