„Ugyanolyan értékes vagy, mint a társaid!” – Interjú Karsa Zsuzsannával, az Óbudai Almáskert Óvoda új vezetőjével

Hírek
Közzétéve:

„Harminc éve kezdtem dolgozni a kerületben, az első és jelenlegi munkahelyem az Óbudai Almáskert Óvoda Csicsergő Tagóvodája – meséli pályája kezdetéről Karsa Zsuzsanna. – Akkoriban még volt középfokú óvodapedagógus-képzés, én is ott kezdtem a tanulmányaimat, olyan színvonalas volt, olyan komoly alapokat adott, hogy ma is támaszkodhatunk rá mi, akik ott végeztünk.”

Zsuzsanna a főiskolát már munka mellett végezte el, és erre mint lehetőségre tekintett.

„Az új kihívások mindig jó időben érkeztek az életembe, amikor készen álltam rájuk. Ilyen volt az is, amikor az ELTE óvodapedagógus-hallgatóinak gyakorlatvezető mentoraként is elkezdtem a munkát. Szép, érdekes feladat átadni a szakmai tudásunkat és inkluzív látásmódunkat.”

És valóban példaértékű munkát végez az Óbudai Almáskert Óvoda pedagógusközössége, befogadó – és elfogadó – szemléletet közvetítve vállalják integrációt igénylő kisgyermekek nevelését.

„Nevelőtestületünkben kollégáimmal közös értékeket és közös célokat képviselünk, így forrtunk egy csapattá, ami nagyban korábbi óvodavezetőnk, Gángoly-Nagy Anita érdeme is. Őt sajnos idén tavasszal elvesztettük, hiánya ma is fáj mindannyiunknak. A nyomdokába lépni számomra megtisztelő.”

Zsuzsanna pedagógusaként sokféle nehézséggel küzdő kisgyermek nevelésében vett és vesz részt, köztük mozgáskorlátozottsággal élő óvodásokéban. Komoly szakmai hátteret nyújt mindehhez, hogy gyógytestnevelői szakvizsgát tett.

„Ezeknek a gyerekeknek is mindig azt közvetítjük, hogy »ugyanolyan értékes vagy, mint a társaid! Nézd, már ezt is tudod!« Ennek a szemléletmódnak a megtanulása a többi kisgyermeket is érzékenyíti. Reméljük, felnőve elfogódottság nélkül tudnak majd viszonyulni és segíteni az érintett embertársaiknak.”

Így az sem meglepő, hogy Karsa Zsuzsanna tervei között szerepel óvodáskor előtti, 2-3 éves gyerekek és szüleik számára mozgató torna szervezése. „A megelőzés lenne a célunk ezekkel a foglalkozásokkal, hogy óvodaérett gyermekek érkezzenek hozzánk, hiszen ebben az életkorban – ahogyan az óvodásévekben is – mozgással lehet a legjobban fejleszteni. És nem csupán a mozgásfejlődést támogatja, hanem például a beszédfejlődést is, persze mindezt játékos formában. A kisgyermek mindebből annyit észlel, hogy együtt játszunk.”

Zsuzsanna jövőbeli tervei között szerepel a kerületben óvodai gyógytestnevelői hálózat kialakítása is. „A kerületi gyógytestnevelők szakmai tudására, hozzáértésére támaszkodva, összefogva egy hálózatot építenénk. Ismerünk is jó példákat, azok megismerése segítheti az indulást. Fontosnak tartom, hogy ez a szolgáltatás térítésmentesen, óvodai időben lenne elérhető.”

Tehát Karsa Zsuzsanna tervekkel felkészülve veszi át új feladatát augusztus elsején az Óbudai Almáskert Óvodában, amely három épületében tizennégy óvodai csoportot nevel. Pedagógiai Programjában a környezet, a mozgás és az anyanyelv területekkel a fókuszban. Ugyan óvodavezető-helyettesként korábban már szerzett vezetői tapasztalatokat, ám valószínűleg így is tartogat számára új helyzetet a munkakezdés.

„Harminc év után ez lesz az első reggel, amikor nem gyerekek között kezdem a munkát. Ez a legnehezebb, elengedni az óvodások állandó közelségét. Már látom is az utat, hogyan tölthetek majd némi időt köztük, ebben is segíthet a gyógytestnevelés.”

 

Karsa Zsuzsanna új óvodavezetőnk portréja

 

Csicsergő Tagóvodánk épülete

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság