Új emlékmű az Óbudai Gimnázium falán

Hírek
Közzétéve:

Az önkormányzat tavaly júniusban döntött arról, hogy a  Szentlélek tér 10. szám alatti Óbudai Gimnázium Szentlélek tér felé néző homlokzatán az Óbudai Egyetem alapítása kapcsán emlékművet készíttet. 

Az épület falára kerülő alkotás végleges kialakítását, a címereket és a feliratokat a Budapesti Történeti Múzeum munkatársaival történt egyeztetés után Schéffer Anna keramikus iparművész készítette el. Az emlékmű egy egyedileg mintázott, domborított és síkplasztikai eljárással készített, körülbelül 3 x 5 méter alapterületű, kültéri homlokzati épületdísz.

Az egyetemet alapító Luxemburgi Zsigmond magyar király alapítói szándékát – önálló ország, önálló universitas – hivatott megjeleníteni az Óbudai Gimnázium adottságaihoz illeszkedő, sík- és domborműves alkotás. Az óbudai universitas a pécsi után a középkori Magyarország második legrégebbi alapítású egyeteme volt. Az 1395-ös alapítására tekintettel, mint az első Budapest területén lévő egyetem ezzel méltó emlékművet kapott, mely a gimnázium bejárati oldalán elhelyezkedő 6,10 x 7,80 méteres faltükörben látható.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság