Új ifjúsági polgármestere van Óbudának

Hírek
Közzétéve:

Az ifjúsági polgármestert a terveiről kérdezte az Óbuda újság.

– Hogy kell elképzelnünk egy ilyen ifjúsági önkormányzati választást, amelyen legutóbb ifjúsági polgármesternek választották?

– Az Ifjúsági Önkormányzat nagyon demokratikusan működik, mert minden óbudai középiskolának van két-két delegáltja, akik szavazhatnak a jelöltekre. A választási ülésen kapott mindenki egy szavazócédulát, s ezzel adhatta le szavazatát az általa támogatott emberre. A választás érvényességéhez ötven százalék plusz egy szavazatnak kell meglennie, és ily módon engem választott meg a többség.

– Meddig lehet valaki ifjúsági polgármester?

Az előttem lévő két polgármestert 11. évfolyamosként választották meg, ezért csak egy évig töltötték be ezt a tisztséget. Most fordult elő először, hogy 10. osztályos ifjúsági polgármestert választottak. Nem tudom, hogy meddig lesz lehetőségem ilyen formában tevékenykedni, mert a választás mindig egy évre szól. Sok feladattal és felelősséggel jár ez a polgármesterség, de én nagyon szívesen vágtam bele, mert diákokkal és programok szervezésével foglalkozhatok. Polgármesterként még csak most lesz a második gyűlésem, de a szervezésben korábban is részt vettem.

– Melyek az Ifjúsági Önkormányzat céljai, és ezek mennyiben változnak esetleg a jövőben?

– Ez az Ifjúsági Önkormányzat nagyon újkeletű dolog, hiszen még csak három évvel ezelőtt jött létre Óbuda-Békásmegyeren Bús Balázs polgármester úr kezdeményezésére. Kevesen ismerik, és éppen ezért nehéz is beindítani a működését. A célja többrétű, de az a lényege, hogy a kerületi gimnáziumok diákjait összehozza olyan lehetőségek megteremtésével, amelyek az iskolákon belül eddig nem voltak lehetségesek. Az ifjúsági önkormányzat képviseli a diákok, fiatalok érdekeit, segít egy nagyobb közösség létrehozásában különböző programok szervezésével. Bizonyos reformjavaslatokat beleírtam a pályázatomba, amelyekről úgy gondoltam, hogy javíthat az eddigi működésen. Új lehetőségként merült fel, hogy segítsünk a diákoknak a továbbtanulásban, a pályaválasztásban. Az új célok mellett azokat a korábbi programokat, kezdeményezéseket, amelyek jól működnek, igyekszünk erősíteni, fejleszteni. Idén januárban indult el például a filmklubunk az Eurocenter mozijában, ahol havonta egyszer 150 diák ingyenesen, a többiek pedig kedvezményesen tekinthetik meg az általunk választott magyar filmet. A vetítést követően beszélgetést szervezünk, melyre meghívjuk a film rendezőjét vagy valamelyik főszereplőjét. A negyedik ilyen alkalom után látjuk, hogy érdemes folytatni, hiszen nagyon sikeres program.

– Mit csinál szívesen szabadidejében, amikor nem tanul és nem ifjúsági polgármester?

– Ez az ifjúsági polgármesteri feladat még sok újdonságot tartogat számomra, és azt sem tudom pontosan, hogy mennyi elfoglaltsággal jár majd. De a szabadidőmben kortárs táncolok, és ezt szeretném is folytatni, valamint aktívan részt veszek az iskolai diáktanács munkájában is.

Bodzay Zoltán

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság