Új röntgengépek a Szent Margit Kórházban

Hírek
Közzétéve:

DSC_6681Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője a projektzáró átadó ünnepségen az intézmény fejlődését és működését példaszerűnek ítélte. A tárcavezető kiemelte a kórház vezetőinek elkötelezett munkáját, amelynek révén a 2013 óta ismét önálló intézményben számos fontos fejlesztés megvalósulhatott. A miniszter hangsúlyozta: az új berendezések növelik a betegellátás gyorsaságát és biztonságát, aminek nagy jelentősége van, hiszen Óbuda–Békásmegyer és az agglomerációs települések lakosságát figyelembe véve közel 200 ezer (egyes szakmák tekintetében több mint félmillió) polgár egészségügyi ellátásáért felel a kórház.

Az egészségügy fejlesztése és a gazdaság növekedése párhuzamosan futó folyamatok – fogalmazott Varga Mihály. Ezért olyan versenyképes gazdasági környezet kialakítása a cél, amely stabil alapot képez az egészségügyi ellátórendszerek működtetéséhez is – tette hozzá.

DSC_6730

Dr. Badacsonyi Szabolcs megbízott főigazgató az átadáskor elmondta: a kórház fejlesztési tervei között régóta szerepelt a Radiológiai Osztály korszerűsítése, ahol évente mintegy 20 ezer vizsgálatot végeznek, ezek között több száz daganatos megbetegedést diagnosztizálnak. A gépek cseréjét különösen sürgetővé tette, az átvilágító berendezés javíthatatlan meghibásodása és a felvételi berendezések amortizációja.

A főigazgató külön köszönetet mondott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának, Bús Balázs polgármesternek, hogy 25 millió forintos támogatásuk révén az intézmény az új gépek mellett a működtetésükhöz szükséges informatikai fejlesztéseket is meg tudta valósítani az uniós projekttel egy időben.

A beruházás, amellett, hogy javítja a térség betegellátásának minőségét, erősíti a betegek biztonságérzetét és egyben hatékonyabb működést tesz lehetővé. Az új röntgengépek nemcsak a betegek számára fontosak, az egészségügyi dolgozók számára kiváló munkaeszközt és biztonságos környezetet teremtenek, hiszen a korszerű, energiatakarékos diagnosztizáló berendezések kisebb sugárterhelést jelentenek a betegekre, a vizsgálatokat végző orvosokra és asszisztensekre egyaránt, emellett a környezetet sem terhelik a veszélyes hulladéknak számító röntgen filmmel és vegyszer használattal. A fejlesztés ezen túlmenően lehetővé tette az alapellátás, a járóbeteg-szakellátás és a fekvőbeteg ellátás közötti korszerű elektronikus adattovábbítási rendszer megteremtését is, amely alapját jelentheti egy egységes kerületi teleradiológiai rendszernek.

DSC_6794DSC_6785DSC_6773

Szent Margit Kórház 2013-ban nyerte vissza önállóságát. Ezalatt a három év alatt a kórház vezetése kiemelt figyelmet fordított a fejlesztésekre, úgy hogy eközben az intézmény mindvégig megőrizte pénzügyi stabilitását. A különböző beruházásokra eddig több mint 500 millió forintot tudott a kórház fordítani, részben saját forrásból, részben külső támogatások bevonásával. Ennek köszönhetően elindult a mammográfiás szűrés, új CT-labort alakítottak ki, felújítottak több osztályt (kardiológia, onkológia, szülészet-nőgyógyászat, terhesgondozó).

Széles társadalmi összefogással adománygyűjtési akcióba kezdtek a kórház műtőfejlesztése érdekében. Ennek eredményeként korszerű endoszkópos műtőt adtak át tavaly nyáron. Az intézmény vezetésének további elképzelései között szerepel, a panelépületek energetikai felújítása és egy új, korszerű művese-állomás megépítése is.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság