Új szolgálatatás a gyermekvédelmi palettán

Hírek
Közzétéve:

Minden a bizalomépítéssel kezdődött…

„Nyolc hónappal ezelőtt minden a bizalomépítéssel kezdődött”- hangsúlyozta Bleszkánné Kis Ildikó, az ÓCSTGYVK vezetője és egyben a szakmai rendezvény szervezője. „Kollégáim sorra személyesen keresték fel a kerület közoktatási intézményeit és ismertették az új szolgáltatást, melynek célja a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzése. Eddig már nyolc, diplomás óvodai és iskolai szociális segítőnk dolgozik Óbuda-Békásmegyer óvodáiban, általános és középiskoláiban együttműködve a jelzőrendszer más tagjaival is: óvoda- és iskolapszichológusokkal, gyermekvédelmi felelősökkel, védőnőkkel.  A szülők is bátran kereshetik őket az intézményekben!”- biztatott a szakember.

A szakmai fórumon elhangzott az is, hogy az új kerületi gyermekvédelmi szakmai csoport több mint fél év elteltével igen hasznos tapasztalatokkal, praktikus útmutatóval tudnak szolgálni a főváros többi, hasonló intézménye felé.

Az ÓCSTGYVK Facebook oldalán, valamint az www.ocstgyvk.hu honlapon számos képes beszámoló található az óvodai és iskolai szociális segítők munkájáról. Például: az iskolákban általuk tartott alternatív drogprevenciós, bűn és bántalmazás megelőzési, készség és személyiségfejlesztő foglalkozásokról.

Egy jó nemzetközi gyakorlat

Az eseményen dr. Balázs Judit gyermekpszichiáter, az ELTE tanszékvezetője a Youth Aware of Mental Health (YAM) európai iskolai serdülő lelki egészségfejlesztő programot ismertette. A szakmai kidolgozásába 12 európai országból közel 12 ezer középiskolás vett részt, hazánkból 1009 diák, 99 osztályból. A YAM program nemcsak diákokat, de a pedagógusokat is bevonja és segíthet felismerni a diáknak ha „valami nincsen rendben” vele, vagy a társával. Segíthet tudatosítani a gyerekekben azt is, hogy ők mit tehetnek a saját testi-lelki-mentális egészségükért. „A YAM program hazai megvalósításába az óvodai és iskolai szociális segítők is nagyon jól bevonhatók!” – összegezte az elhangzottakat Balázs Judit.

Kérdések-válaszok órája

A rendezvény végén Sikóné Bartos Edina, az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályának referense válaszolt az óvodai és iskolai szociális segítők kérdéseire.

„A nagy érdeklődésre való tekintettel a szakmai fórumot a tervek szerint idén szeptemberben is megrendezi majd az ÓCSTGYVK!”- ezzel az ígérettel zárta az óvodai és iskolai szociális segítők első szakmai konferenciáját,  Bleszkánné Kis Ildikó intézményvezető.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Hékás Békás Családi Nap

Hírek
Közzétéve:

KIP projekt – Folytatjuk az utcabútorok felújítását, fejlesztését

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Folyamatosan gyűjtjük és elszállíttatjuk az illegális hulladékot a közterületekről