Újabb bevételt vesznek el az önkormányzatoktól – Több száz millió forinttal rövidíti meg a kormány a III. kerületet

Hírek
Közzétéve:

Július 15-étől nem adóztathatják már meg az önkormányzatok a területükön található óriásplakát-helyeket. Miután az ezt lehetővé tevő ’1990. évi C. törvény a helyi adókról’ egyes részleteit hatályon kívül helyezte a fideszes többségű országgyűlés.

Érdemes e törvény bevezetőjéből idéznünk: „A települési önkormányzatok alapvető feladata – a közhatalom helyi közügyekben való gyakorlása mellett – a helyi közszolgáltatások biztosítása.

E feladatnak a helyi sajátosságokhoz és igényekhez igazítható ellátása – melynek során nélkülözhetetlen a helyi közösségek kezdeményezőkészsége, áldozatvállalása is – elengedhetetlenné teszi az önkormányzatok önálló gazdálkodása feltételeinek megteremtését.

A gazdasági önállósulás egyik eszköze a helyi adók rendszere.”

Immár egy újabb eszközt vettek ki a helyhatóságok kezéből.

Az intézkedés elsősorban a nagyobb városok és a főváros kerületi önkormányzatainak jelent nagy érvágást, akár több százmillió forintos összeg eshet ki költségvetésükből.

Az, hogy az óriásplakátok megadóztatásának lehetősége megszűnik, a gépjárműadó elvétele után, újabb hatalmas elvonást jelent a helyhatóságok forrásaiból. A gépjárműadó – vagy korábbi nevén súlyadó – átcsatornázása a központi büdzsébe egyébként éppen a veszélyhelyzet idejére esett, amikor az önkormányzatoknak amúgy is különleges kihívásokkal és nem tervezett többletkiadásokkal kellett szembenézniük, sokszor magukra maradva, kormányzati támogatás nélkül.

A kormány az adórendszer egyszerűsítésével indokolta a döntést, melynek értelmében az önkormányzatok többé nem vethetnek ki adót a területükön található óriásplakát-helyekre.

Az augusztus 3-án, hétfőn megjelenő Óbuda újságban interjút közlünk dr. Kiss László polgármesterrel, akivel a kerületet érintő hírek között az óriásplakát-adó kiesésének következményeiről is beszélgettünk.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság