Újabb egymilliárd forint sorsáról dönthetünk – Elindult a harmadik fővárosi közösségi költségvetés  

Közzétéve:

Újra itt a lehetőség, hogy javaslatainkkal, szavazatainkkal jobbá, szebbé és otthonosabbá tegyük a város egy-egy pontját. Egészen december végéig várják az ötleteket.

Egyszerű folyamat, világos szabályok

A közösségi költségvetés minden évben az ötletgyűjtéssel kezdődik, ez zajlik most, 2022 december 31-ig.

Az ötleteket az erre a célra létrehozott online felületen, az otlet.budapest.hu oldalon lehet benyújtani rövid regisztrációt követően. Az aktuális szabályok elérhetőek a honlapon.

Ötletbeadás előtt érdemes tájékozódni a szabályokkal kapcsolatban, mert a szűrés során elsőként az ezeknek való megfelelést vizsgálja a hivatal.

  • Az egyik legfontosabb dolog, hogy ötletünkkel hozzunk létre valami újat, ne megjavítani akarjunk valamit, ami elromlott vagy rosszul működik.
  • Elképzelésünk férjen bele 50 millió forintba, vagy ha nagy terveink vannak, akkor maximum 120 millió forintba, és olyan helyszínekben gondolkodjunk, amelyek fővárosi vagy kerületi tulajdonban, kezelésben vannak.
  • A közösségi költségvetés keretein belül nem lehet állami (pl. MÁV) vagy magánterületen projektet megvalósítani.

Kategóriák

Az ötleteket céljuk, tematikájuk szerint három kategóriában lehet beadni:

  • Zöld Budapest: Zöldebb utcák, üdébb parkok, mindenki számára elérhető, környezettudatos megoldások. Budapest reagál a klímaváltozásra.
  • Esélyteremtő Budapest: A cél a társadalmi különbségek csökkentése, hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel.
  • Nyitott Budapest: Együttműködések, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, közösségépítő ötletek.

Fontos, hogy az ötlet közérdekű legyen, és érdemes ezen alapelvek mentén gondolkodni: egyenlőség, közösségi szemlélet, minőségi változás, funkcionalitás, biztonság, fenntarthatóság és szerethetőség.

Az általánostól a konkrét felé

Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy a budapestiek szívesebben szavaznak olyan ötletre, amely általuk is ismert, gyakran használt helyszín fejlesztését érinti.

Az ötletek ezért az idei közösségi költségvetéstől kezdődően sokkal nagyobb arányban kerülnek majd konkrét helyszínnel szavazólistára, és a hasonló ötletek versenyezhetnek is egymás ellen. Így biztosan a legnépszerűbb helyszínre beadott ötlet kerül majd ki győztesként.

Általános, egész Budapestre vonatkozó ötletek továbbra is beadhatóak lesznek, ezek azonban külön kategóriában szerepelnek majd a szavazáskor.

 

 

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság