Újabb méhlegelő a kerületben – Vadvirágos magok elvetésével, méhszállók telepítésével óvjuk a környezetünket

Hírek
Közzétéve:

A méhekről sokaknak csak a méz jut eszébe, de kevesen tudják, hogy méhek nélkül az embernek nincs sok esélye életben maradnia. A méhek és a beporzó rovarok nem csupán a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás, a táplálkozási lehetőségek drámai csökkenése, vagy az atkák, vírusok és mezőgazdasági vegyszerek hatalmas mértékben való alkalmazása miatt pusztulnak el, hanem a civilizáció és ezeknek az együttes hatása miatt.

A járványhelyzet megmutatta, hogy milyen hatással lehet egyetlen apró vírus is az életünkre. A méhek és a beporzók eltűnése hasonlóan drámai változásokat hozna a mindennapjainkba. A mezőgazdasági vegyszerek amellett, hogy megölik a beporzókat – születési, tájékozódási, szaglási rendellenességeket okoznak a rovaroknak –, a kaptárok elnéptelenedéséhez is vezetnek. Gondoljunk csak bele, hogy mi történne velünk, ha a méhek tömeges kipusztulása miatt kiürülnének az élelmiszerboltok polcai.

A méhek pusztulásának megállítása mindannyiunk közös érdeke. Ezért is rendkívüli jelentőségű, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Burján Ferenc alpolgármester kezdeményezésére döntött az óbudai vadvirágos méhlegelő további növeléséről. A méhlegelő ugyanis egyszerre segítheti méheink és beporzóink megmentését, illetve a lakosság szemléletformálását is. A városi vadvirágos rét létrehozásával legalább kerületi szinten hozzá tudunk járulni a méhveszteség mérsékléséhez.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat az Ébredj Mozgalommal közösen március utolsó szombatján, azaz 27-én új területen, Békásmegyeren, a Csobánka tér szomszédságában és a Huszti út, Szőlőkert utca kereszteződésében (a tavalyi év után ismét) közösségi méhlegelő kialakításba fog.

Számos, egész évben nyíló mézelő cserje és fa telepítésével, vadvirágos magok elvetésével, méhszállók telepítésével közösen járulunk hozzá ahhoz, hogy a méhek folyamatosan táplálékhoz tudjanak jutni, ezzel is segítünk megfékezni a méhek kihalásának folyamatát. Az élővilág sokféleségének gazdagításával szeretnénk segíteni a növényvédő szerek és más vegyszerek miatt millió számra pusztuló beporzó rovarok túlélését.

A járványhelyzetre tekintettel – és a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett – csak nagyon korlátozott számú résztvevővel alakíthatjuk ki a méhlegelőt 27-én. Ha szívesen csatlakozna, kérjük, írjon e-mailt Krupa-Pálfi Anikónak a krupa.palfi.aniko@obuda.hu címre – munkatársunk megerősítő válasza szükséges az eseményen való részvételhez. Köszönjük szíves együttműködésüket.

Ha többet szeretne megtudni a harmadik kerület zöldügyeiről, klíma- és fenntarthatósági stratégiájáról, iratkozzon fel hírlevelünkre.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság