Aláírt megállapodás a Könyvet házhoz szolgáltatásra

Hírek
Közzétéve:

DSC_9724

2014-ben a kerületben 23 szállítás, 157 kölcsönzés alkalmával 2520 dokumentum jutott el az igénylőkhöz. A Könyvet házhoz szolgáltatás feltételeit újítja meg – a hagyományokhoz híven egy év időtartamra – az az együttműködési megállapodás, melyet Bús Balázs polgármester és dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója írt alá a Fő téri Krúdy Gyula Könyvtárban február 3-án.

A már nyolcéves múltra visszatekintő együttműködés a III. kerületi rászoruló – idős, beteg, mozgásukban korlátozott, lakáshoz kötött – lakosok részére biztosítja ingyenesen könyvtári dokumentumok használatát, melyet autóval szállítanak házhoz a Füst Milán utcai könyvtár és az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ Támogató Szolgálata munkatársainak segítségével, az önkormányzat támogatásával.

A szolgáltatás átmenetileg megváltozott élethelyzetben – pl. baleset, betegség miatt hosszabb ideig házhoz kötöttek, veszélyeztetett kismamák esetében – is igényelhető.

Beszédében dr. Fodor Péter az együttműködés hatékonyságát is alátámasztotta, miszerint az elmúlt évben 157 kölcsönzés alkalmával 2520 dokumentum jutott el ilyen módon az igénylőkhöz. Az önkormányzat és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár partnerségét jelzi, hogy az előző esztendőben Bús Balázs javaslata alapján, helyi támogatásból felújított Krúdy Gyula Könyvtár dokumentum-beszerzéséhez 500 ezer forinttal járult hozzá. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója a Könyvet házhoz szolgáltatás kapcsán nélkülözhetetlennek nevezte az önkormányzat támogatását.

DSC_9738

Közösséghez tartozni

Bús Balázs hangsúlyozta, hogy az önkormányzat minden olyan együttműködésre nyitott, mely a kerületiek magasabb szintű ellátását biztosítja. Ennek szellemében köszönte meg a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár főigazgatójának az eddigi sikeres együttműködést, és a könyvtárak, valamint a Támogató Szolgálat munkatársainak lelkiismeretes munkáját.

– Az egyetemisták a tanulás mellett azért járnak könyvtárba, mert ez a hely fontos találkozási pont. A közösségi élet jelentős színtere. Egy közösséghez tartozni többféleképpen lehet. A Könyvet házhoz szolgáltatást igénylők számára például gyakran szinte ez az egyetlen módja a külvilággal való kapcsolattartásnak. Ők a könyvtárosok által tartoznak egy jelentős számú közösséghez. A szolgáltatásnak az egyik legfontosabb szerepe, hogy ezeknek az idős embereknek segítsünk és a közösséghez való tartozás érzését megerősítsük. Jan Gehl dán építész szavait fűzte hozzá, miszerint az ember legfontosabb szükséglete a másik ember társasága.

Az empátia nélkülözhetetlen

Őri Melinda, a Füst Milán utcai könyvtár vezetője, a Könyvet házhoz program koordinátora kérdésünkre válaszolva elmondta: – Mint az elhangzott, a szolgáltatás átmenetileg megváltozott élethelyzetben, például baleset, betegség miatt hosszabb ideig házhoz kötöttek, veszélyeztetett kismamák esetében is igényelhető. A könyvek, folyóiratok mellett egyre népszerűbbek a hangos-könyvek is, melyekhez lejátszó-eszközöket is tudunk biztosítani. A szolgáltatás igénybevételéhez csak fel kell venniük kapcsolatot valamelyik kerületi fiókkönyvtárunkkal, és a munkatársunk eljuttatja a kért kiadványokat. Ki kell emelnem Oszkó Judit könyvtáros lelkiismeretes munkáját, hiszen az, amit csinál jó empatikus készséget kíván, emellett tudást, tájékozottságot, szociális érzékenységet is. Megemlíteném még a támogató szolgálat sofőrje, Jager Imre nevét is, aki mindig készségesen, pontosan segíti munkánkat.

A szolgáltatás igénylése

Az igényeket a jogosultak Szabó Ervin könyvtárak munkatársainál személyesen, telefonon, vagy e-mailban az alábbi könyvtárak elérhetőségein jelezhetik: Bajáky Elemér utca 5-7., 388-2804, fszek0302@fszek.hu; Füst Milán utca 26., 245-3409, fszek0305@fszek.hu; Fő tér 5., 368-8476, fszek0307@fszek.hu.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság