Ülésezett kábítószerügyi egyeztető fórumunk ‒ Tekintsék meg a szakértők előadásairól készült videófelvételünket

Hírek
Közzétéve:

Az Óbuda-Békásmegyer Kábítószerügyi Egyeztető Fórum legutóbbi ülésén a kapcsolódó területek szakemberei számoltak be friss kutatási eredményekről és saját tapasztalataikról. Az ülés online is megtekinthető polgármesteri hivatalunk facebook oldalán.

A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napjához közeledve kábítószerügyi egyeztető fórumunk (KEF) rendre ülést tart. Az üléseken civil szervezetek és önkormányzati intézmények szakemberei tartanak tájékoztató előadásokat tevékenységükről és egyeztetnek a további együttműködés lehetőségeiről.

Akarat a problémák feltárására és kezelésére

Az ENSZ közgyűlése immár harmincöt évvel ezelőtt jelölte ki a nemzetközi napot, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a szerhasználat veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára és a fogyasztók megsegítésére.

„Önkormányzatunk számára igen fontos terület ez, és megvan az akarat a droghasználattal járó szociális és egészségügyi problémák feltárására és kezelésére” ‒ mondta köszöntőjében a helyi kábítószerügyi stratégiával kapcsolatban Turgonyi Dániel alpolgármester, aki a fővárosi KEF-ben kerületünk delegáltja a kínálatcsökkentési munkacsoport tagjaként.

Az alkoholbetegség a legelterjedtebb

A szakértő résztevők közül Márton Andrea szociológus, szakmai irodavezető a Szent Erzsébet Karitász Központból érkezett, amely intézmény szenvedélybeteg-segítő lelki központot működtet kerületünkben. Márton Andrea előadásában kitért egy friss, fővárosi addiktológiai kutatás eredményeire is, amely szerint az alkoholfüggőség még mindig a legnagyobb probléma a szenvedélybetegségek körében.

„Pszichodiagnosztikai tesztek vásárlása lenne a következő finanszírozandó lépésünk, ezek segítségével még pontosabban tudnánk feltárni, hogy a szerhasználat mellett más pszichológiai elakadásban is támogatásra szorul-e kliensünk” ‒ mondta előadásában Pelbát Gergely klinikai szakpszihológus jelölt, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány munkatársa előadásában terveikről. Az alapítvány szenvedélybetegek számára közösségi ellátást és alacsonyküszöbű szolgáltatást nyújt a harmadik kerületben.

Hajléktalanellátás és szenvedélybeteg-ellátás

Az ülésen szintén részt vett Szentkereszty Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központ munkatársa.

Szentkereszty Tamás beszámolójában hangsúlyozta, hogy a hajléktalanellátás és a szenvedélybeteg-ellátás nem választható szét az utcai munka során.

„Családi tanácsadó központunk elsősorban szociális szempontok alapján tekint a szerhasználatra, ügyfeleink mintegy öt százalékánál ez az elsődleges vagy másodlagos probléma” ‒ mondta Szalai-Komka Norbert, az önkormányzati fenntartású Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy megosztották értékes szempontjaikat és tapasztalataikat a maguk szakterületéről!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság