Ünnepélyes keretek között kaptak elismerést a „Tiszta virágos otthonunk Óbuda-Békásmegyer” pályázat díjazottjai

Hírek
Közzétéve:

A „Tiszta virágos otthonunk Óbuda-Békásmegyer” pályázat  egy azoknak a projekteknek a sorában, melyek végső, átfogó célja a környezet megóvása, a kerület zöldítése és nem utolsó sorban az itt lakók gondolkodásának „zöldtudatossá” formálása. Dr. Kiss László megnyitóbeszédében ezt a tudatosságot és a közösségi gondolkodást emelte ki,  amikor méltatta a pályázók munkáját, hiszen mint mondta: „Amit önök tesznek az elsősorban nem Önöknek, hanem nekünk jó.” A polgármester beszédében arra biztatta a megjelenteket, hogy folytassák a közös munkát, és más lakóközösségeket is vonjanak be a lakókörnyezet csinosításába. A megnyitó után Burján Ferenc alpolgármester megköszönte a pályázók lelkes részvételét és elmondta, hogy ők azok az„első fecskék” akiknek munkája a szemléletváltás kezdete, hiszen nemcsak virágot ültetnek, hanem zöldebbé, tisztábbá, élhetőbbé teszik a kerületet.

A négy főből álló zsűri szigorú szempontok szerint bírálta el a beérkezett pályamunkákat. Kiss Kornélia (kertészmérnök) szakmai szempontból adott jó kapaszkodót a városi kertészeknek: „… Szép és tudatos növényhasználatra is volt példa, ahol jól látható volt, hogy a növényválasztás fél siker egy szép előkert, parkrészlet kialakításánál. A civil szervezetek képviseletében zsűriző Tóth-Kalló Éva a közösségi aktivitás fontosságát emelte ki: „Fontos célkitűzés lehetne, hogy minél többen kapcsolódjanak be a munkába és összetartó csapatok alakuljanak, ne csak egy-egy család gondozza a társasházakhoz tartozó – esetenként több száz m2-es kerteket. „

Szintén az önkormányzat munkatársa Newman Tímea, aki megjegyezte, hogy a jövőben érdemes lenne a kertek, lakóházak zöldítését klíma és környezetvédelmi szempontból is tudatosan fejleszteni. Mint mondta: „……a növényesített házfalak számos előnye közül a legfontosabb azok kiemelt ökológiai jelentősége – különösen a sűrűn beépített városokban. Úgy, ahogy a többi növény – a szén-dioxid megkötésével és az oxigén kibocsátásával – a zöld homlokzat is jelentősen javítja a szennyezett városi levegő minőségét.

A zsűri 6 nyertest hirdetett, akik megfeleltek a szigorú szempontrendszernek:

  • 6. helyezett – Kaszásdűlő u. 7. sz. társasház – Futács Andor
  • 5. helyezett – Varsa u. 10-12-14. sz társasház – Roznai Zoltán, Lednetzky János, Szabó László
  • 4. helyezett – Beszterce utca 19. Lakásközösség
  • 3. helyezett – Békási Kert

  • 2. helyezett – Óbuda 23. Lakásfenntartó Szövetkezet

           

  • 1. helyezett –  Kórház u. 7. lakóközösség – Konczné Juhász Andrea, Czifra Enikő, Metz Eleonóra

Az első hat helyezett pénzjutalmat kapott, mely mellett egy oklevelet és egy  „Legszebb virágos kert 2020” feliratú kifüggeszthető táblát is átvehettek.

A további díjazottak pedig előre mutató munkájukért oklevelet és ajándékot vehettek át az ünnepségen.

Fotó: Paskó Zsolt, ifj. Sárkány László, pályázó közösségek

 

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság