Ünnepélyes keretek között nyitott meg a Plázs – Mától strandolhatunk a Rómain

Hírek
Közzétéve:

Már az elmúlt napokban érezhető volt a nagyközönség és a sajtó érdeklődése is a Római-parti Plázzsal kapcsolatban, valóban történelmi pillanatot élhettek meg a jelenlévők az ünnepélyes megnyitón. Közel 50 év után ismét megmártózhatunk a Dunában, mindezt szabályozott, kulturált keretek között, ingyen. Az, hogy mindannyiunk örömére megvalósulhatott a projekt, nemcsak a Duna vízminőség-javulásának, hanem civil szervezetek hosszú évek óta tartó kitartó munkájának és az önkormányzattal folytatott szoros, támogató együttműködésüknek is köszönhető.

A megnyitó sajtótájékoztatót Béres András, Római-partért felelős alpolgármester, Lohász Cili a Valyo (Város és Folyó Egyesület) és Divinyi Éva a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport képviselői közösen tartották meg. A sajtótájékoztatón jelen volt Vassné Kristóf Katalin, a Civilek a Római-partért Egyesület és László Péter, a Pénzügyőr SE képviselője is.

Béres András beszédében kiemelte, mennyire fontosnak tartja a Római-part nyüzsgő vízi életéhez való visszatérést, amelynek a Plázs mint szabadstrand egyik meghatározó eleme lehet. Az alpolgármester hangsúlyozta a civilek elévülhetetlen szerepét a sikerben, hiszen a folyamatos lobbizás, a tesztnapok megtartása nélkül nem derülhetett volna ki: a szabadstrand megvalósítására lehetőség és társadalmi igény is van.

A fürdőhely létrejöttét közösségi tervezés előzte meg, ennek egyik fő törekvése a part természetes jellegének megőrzése volt. Béres András kiemelte azt is, hogy a szabadstrand biztonságos használatának garanciája a vízimentő-szolgálat jelenléte, illetve a vízminőség folyamatos ellenőrzése. Nagyon fontos, hogy a Fővárosi Csatornázási Művekkel napi kapcsolatot tart fenn az üzemeltető.

A Valyo nevében megszólaló Lohász Cili minden városlakó nevében örömét fejezte ki a szabadstrand megnyitásával kapcsolatban. Elmondta azt is, mennyire fontosnak tartja az önkormányzat és a civilek között létrejött folyamatos, előremutató kommunikációt, amely alapot teremtett a Plázs létrejöttéhez.

Divinyi Éva is örömét fejezte, hiszen, mint mondta, az embereknek szükségük van a természettel való közvetlen kapcsolatra. A Maradjanak a FÁK a Rómain tagja beszédében arra kért mindenkit, a felhőtlen kikapcsolódás mellett úgy vigyázzanak a part értékeire, mint a sajátjukéra. Arra biztatott minden fürdőzőt, hogy a kikapcsolódás mellett gondoljanak a természetre is, akár azzal, hogy egy-egy palack Duna-vízzel megöntözik a római-parti fákat.

Ahogyan korábban is megírtuk a Római-parti Plázson a kulturált strandolást a Pénzügyőr SE területén található zuhanyzó, vécé, pelenkázó és öltözők biztosítják. A strand bejáratánál található tájékoztatótáblán napi adatok találhatók a víz minőségéről, hőmérsékletéről, a külső hőmérsékletről és az UV sugárzás mértékéről. A fürdőzők biztonságáról vízimentő-szolgálat gondoskodik.

A Római-parti Plázzsal kapcsolatos házirendet, üzemeltetési szabályzatot és az önkormányzat hivatalos közleményét ezen az oldalon tekinthetik meg.

Mindenkit nagy szeretettel vár a Római-parti Plázs. Jó strandolást, kellemes kikapcsolódást kívánunk!

 

Fotó: Patek Andrea

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Megnyitott a Matróz utcai zárt parkoló

Hírek
Közzétéve:

Rektorváltás az IBS-en

Hírek
Közzétéve:

Folyamatosan végezzük az úthibák javítását