Ünnepi megemlékezésen tisztelegtek Szent Flórián előtt

Hírek
Közzétéve:

Annak az áldozatnak van értelme és célja, amit embertársainkért vállalunk – kezdte ünnepi beszédét Tercsi Zoltán címzetes apát, az Óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia plébánosa. A szolidaritás alapvető emberi érték, amely az egész közösség feladata, aki bajban van, azon segíteni kell. Önök magukra vállalják a társadalom ilyen irányú kötelességének teljesítését.

A keresztény értékrendet a történelem legnagyobb áldozata, Jézus Krisztus kereten történő önfeláldozása határozza meg, amelyet nemrég, Húsvétkor ünnepeltünk. Ez adott erőt Szent Flórián vértanúnak, hogy hitét akár élete föláldozása árán is megvallja. Itt értjük meg a keresztény művészet szimbolikáját, a vértanú tanúságtétele olyan erővel hat, amely bátorítást ad az önfeláldozó szolgálathoz, amikor a bajba jutottakon segítünk. Így lesz Szent Flórián a tűzoltók védőszentje. Ünnepén elmondhatjuk, hogy ezt az emlékezést nem a részvét motiválja, hanem az elismerés és bátorítás, tisztelet és köszönet a Katasztrófavédelem parancsnokainak és minden szolgálatot teljesítőnek, amikor a tűzesetek és más természeti csapások, balesetek és egyéb károk idején önfeláldozó módon védik embertársaik életét, épségét és vagyonát. – zárta ünnepi gondolatait a plébános.

A megemlékezésen az Óbudai Vackor Óvoda Méhecske Csoport óvodásainak előadását tekinthették meg a jelenlévők. Az ünnepség végén a koszorúk elhelyezése következett.

Elsőként a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nevében Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, főigazgató-helyettes koszorúzott. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere helyezett el koszorút. Őt követte a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ képviseletében Diriczi Miklós tűzoltó ezredes, oktatási igazgató-helyettes. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében: Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok igazgató, Veres Péter tűzoltó ezredes kirendeltség-vezető és Zsigó Árpád tűzoltó őrnagy III. kerületi parancsnok helyeztek el koszorút. A Budapesti Tűzoltó Szövetség nevében Kelemen Zsolt a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke koszorúzott. A Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete nevében Kiss József elnök helyezett el koszorút. Neubrandt Istvánné elnök az Óbuda-Békásmegyeri Német Nemzetiségi Önkormányzat, és a Braunhaxler Német Hagyományápoló Egyesület képviseletében helyezte el a megemlékezés koszorúját. Végezetül az Óbudai Vackor Óvoda Méhecske Csoport óvodásai is virággal emlékeztek Óbuda védőszentjére.

A Szent Flórián szoborcsoport alkotója Bebó Károly (1712 körül – 1779), a Zichy család udvari szobrászának alkotását, Zichy Miklós gróf és neje Berényi Erzsébet rendelte meg. Az eredetileg különálló kompozíciókat a XIX. század elején helyezték egymás mellé. A z így létrejött szoborcsoport oltárépítményre emlékeztetett, legismertebb alakja Szent Flórián volt, így nem sokkal ezután Szent Flórián fogadalmi oltárként kezdték emlegetni. Később róla kapta a tér is a nevét. A szoborcsoport a 1944-45-ben súlyosan megrongálódott, maradványait a Budapesti Történeti Múzeumban raktározták, majd 60 év elteltével a kerületi önkormányzat a Braunhaxler Egyesület közreműködésével állíttatta újra.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság