Ünnepség keretében adtuk át a megújult Vörösvári úti rendelőintézetet – Ingyenes szűrőprogramokkal is készültünk

Hírek
Közzétéve:

Ünnepélyes keretek között átadtuk a Szent Margit Rendelőintézet részlegesen – ugyanakkor igen jelentősen – felújított Vörösvári úti telephelyét. Többek között nagy értékű gépeket vásároltunk, napelemes rendszert telepítettünk, és korszerűsítettük a betegirányító rendszert az Egészséges Budapest Program támogatásával megvalósuló projektben.

Ünnepelni gyűltünk össze, miután sikeresen lezártuk a Szent Margit Rendelőintézet egy éven át tartó széleskörű felújítási munkálatait. A Vörösvári úti telephely fejlesztése annak a törekvésünknek a része, amelynek célja, hogy a harmadik kerület lakói számára egészségügyi ellátásuk minőségét, minél kényelmesebb hozzáférhetőségét ne csak folyamatosan biztosítsuk, de folyamatosan javítsuk is.

Állami és kerületi kooperáció

„Állami és kerületi kooperáció eredménye a szakrendelő széles körű fejlesztése – mondta dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere az átadón mondott köszöntőjében. – Az Egészséges Budapest Program és önkormányzati források tették lehetővé a belső tér megújítását, az orvosi eszközpark gyarapítását és az energetikai fejlesztéseket.”

A polgármester arra is kitért, hogy ennek a sikeres együttműködésnek köszönhetően korszerű diagnosztikai orvostechnikai eszközök állnak rendelkezésre, amelyek a hatékony alkalmazását támogatja a szintén korszerűsített betegirányító rendszer. Mindezek eredője a magas színvonalú térítésmentes ellátás mellett a szakrendelői várólisták rövidülése lehet.

Egészséges Budapest Program hazai forrásokból

Dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára, aki szintén ellátogatott az átadó ünnepségre, elmondta, Óbuda-Békásmegyer egy 2018-ban született kormányrendelet értelmében összesen 3,15 milliárd forintnyi támogatást kapott egészségügyi fejlesztésekre. És ennek kiemelkedő része jutott a Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti telephelyének megújítására.

Az államtitkár szintén kiemelte a kerületi és a kormányzati együttműködés jelentőségét a fenntartható és jó minőségű szakrendelői ellátás kialakításában. És arról szintén tájékoztatott, hogy az Egészséges Budapest Program útjára bocsátása óta hazai forrásokból, azaz a magyar adófizetők forintjainak visszaforgatásából összesen 128 milliárd forintot fordítottak 32 fővárosi szakrendelő fejlesztésnek támogatására.

A rendelők dolgozóinak is köszönjük a munkáját!

A rendelő munkatársai 2023. január és december között nagy energiabefektetést igénylő és pontos számításokkal szinte percről perce előre egyeztettek arról, hogy melyik rendelőt, mikor, milyen időtartamú munkálatok érintik, és azt hogyan lehet áthelyezni a hiánytalan helyettesítés érdekében, hangsúlyozta dr. Budai András, a Szent Margit Rendelőintézet ügyvezető igazgatója. Mint mondta, hálás kollégáinak, hogy ennek a gondos előkészületnek eredményeképpen a pácienseknek semmilyen fennakadást nem kellett megtapasztalniuk a szakrendelő működésében, a nagyszabású fejlesztések ellenére sem.

Dr. Kiss László polgármester és dr. Takács Péter államtitkár szintén köszönetet mondtak a kollégák erőfeszítéséért, hogy az intézmény a felújításának teljes ideje alatt is mindvégig üzemelt, minden szakrendelés elérhető volt. A munkatársak folyamatosan dolgoztak, a megszokott színvonalon ellátták a kerületi pácienseket, így a lezárult fejlesztés zökkenőmentesen és gyakorlatilag panaszok nélkül valósulhatott meg, ahogyan a rendelő látogatóinak szintén hálásak vagyunk türelmükért és megértésükért a felújítással járó esetlegesen mégis felmerülő kellemetlenségek miatt.

Kicseréltük az elavult lifteket

Az egy éven át tartó projektünk fejlesztéseinek sorából ki is emelünk jelentősebb mérföldköveket: a munkálatok a rendelőhelyiségekben ablakok cseréjével, elektromos munkákkal, tisztasági festéssel, és ahol szükséges volt, új padlóburkolat lefektetésével indult, valamint minden ajtót új, hangszigetelt modellre cseréltünk. Fontos része volt a terveknek az ablakok alatti, úgynevezett hővisszanyerő szellőzők beépítése is, ezek a megfelelő légkeringetést biztosítják, amellyel a penészesedés is elkerülhető.

Természetesen a várótermek felújítására is nagy figyelmet fordítottunk: kifestettünk lemosható anyaggal, új klímarendszert alakítottunk ki, és a betegirányítási rendszer eszközei is megújultak: friss kijelzők, kivetítők és modernebb hangbemondásos rendszer segíti a tájékozódást. Az épületben meglévő két liftaknában pedig új, korszerű személyfelvonókat üzemeltettünk be, az akadálymentes közlekedés további támogatására.

Energetikai megújulás napelemekkel

Az energetikai mutatók javítása szintén fontos szempont volt, amely éppúgy szolgálja az ésszerű takarékosságot, mint a környezetkímélő energiafelhasználást. Így a nyílászárók a szükséges csere mellett a teljes déli homlokzaton hővisszaverő fóliázást kaptak, a tető pedig új szigetelést.

A tetőszerkezetének délnyugati felére napelemes rendszer telepítettünk. Ennek köszönhetően a panelek – az elektromos közműszolgáltató jóváhagyása után – a teljes áramfogyasztás akár ötven százalékát is fedezni fogják.

Még több korszerű orvostechnikai eszköz

A tavalyi évben új orvostechnológiai eszközök és berendezések is érkeztek a Szent Margit Rendelőintézetbe. Többek között orvosi és asszisztensi székek, infúziós kezelőszékek, nőgyógyászati ultrahangdiagnosztikai készülék és nőgyógyászati kezelőágyak, valamint radiológiai ultrahangdiagnosztikai készülékek gazdagítják a gépparkot.

És nem állunk meg, önkormányzatunk önerő terhére, azaz saját költségvetéséből 2024. első félévében további orvosi felszerelésekkel támogatja a rendelőintézetet. Terveink szerint februárban érkezik két darab új fül-orr-gégészeti kezelőegység, videóendoszkópiás műszerek, továbbá az első félévben új, mennyezeti digitális röntgenberendezéseket is beszereltetünk.

Akár egy magánrendelőben!

Az erőfeszítések és beruházások nyomán a Vörösvári úti épületünk egyes szakrendelései immár a magánrendelőkét is meghaladó színvonalon szolgálják ki harmadik kerületi pácienseket. Büszkék vagyunk az elért eredményekre és igyekszünk azokat megőrizni.

Ennek érdekében a szakrendelők telephelyeinek munkatársaival önkormányzatunk vezetői és a területtel foglalkozó munkatársai folyamatos, szinte napi kapcsolatban vannak. Az átadó ünnepség keretében is az ő szakszerű bemutatásukkal és segítségükkel tekinthették meg dr. Kiss László, dr. Takács Péter államtitkár és Tordai Bence országgyűlési képviselő kíséretében az érdeklődők a friss eredményeket az épületben.

Önkormányzatunk is jelentős részt vállalt a költségekből

Elköteleződésünket a Szent Margit Rendelőintézet magas szintű munkájának támogatása iránt mutatja az is, hogy a még színvonalasabb ellátást célzó, most lezárt, az Egészséges Budapest Program támogatásával megvalósuló fejlesztések és felújítások költségeiből önkormányzatunk is kivette a részét. A szűkös és egyre apadó forrásaink ellenére több mint 210 millió forint összegű fenntartói, azaz önkormányzati önrészt biztosítottunk, valamint kollégáink részvételével, a harmadik kerületi projektmenedzsmentünkkel valósulhatott meg a program.

Nézzük a pontos számokat, a rendelőintézet most mindösszesen bruttó 1.734.534.974 forint összegben került fejlesztésre. Ebből 1.519.913.062 forint összeget központi költségvetési forrás, azaz az Egészséges Budapest Program, és 214.621.912 forint összeget pedig fenntartói, azaz önkormányzati önrész biztosított; érdemes látnunk azonban, hogy ez utóbbi, kisebb összeg egy kerületi költségvetésre igen nagy terhet ró.

Az ingyenes szűréseinkkel sem állunk le

Természetesen egy megújult rendelőintézet átadásának megünneplése nem lehet teljes annak szolgáltatásait igénybe vevő páciensek bevonása nélkül. Így ingyenes, az egészségmegőrzést szolgáló programokkal vártuk a harmadik kerület lakóit.

Köszönjük mindazoknak, akik – felelősségteljes magatartást tanúsítva igénybe vették az átadó ünnepségünkhöz kapcsolódó ingyenes szűrővizsgálatainkat, mutatva, hogy velünk közösen vallják, a megelőzés, a szűrés és a korai felismerés hármasa a leghatékonyabb fegyverünk a betegségek elleni küzdelemben. Szűrőprogramunkban ezúttal szerepelt testösszetétel-mérés, vérnyomásmérés, anyajegyszűrés, arteriograf-vizsgálat, stressz- és mentális felmérő kérdőív és táplálkozási tanácsadás, valamint mozgásszervi tanácsadás.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság