Utoljára ülésezett a testület ebben az összetételben

Hírek
Közzétéve:

A sajtóban megjelent hamis állításokra reagálva Bús Balázs polgármester kezdeményezésére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata – 2017-hez hasonlóan – ismételten változtatási tilalmat rendelt el a Kunigunda útja 19706/1 hrsz. alatti területre, ezzel is alátámasztva korábbi állásfoglalását, miszerint nem támogatja az érintett területen a FŐTÁV tervei szerinti biomassza erőmű építését. A változtatási tilalommal és Óbuda-Békásmegyer Építési Szabályzatának módosításával az önkormányzat a kerületi lakosok érdekeinek védelmében szigorú feltételhez igyekszik kötni minden, új technológiai létesítmény kialakításával, vagy a jelenlegi fűtőmű esetleges kapacitását növelő fejlesztésével kapcsolatos beruházást a területen. Óbuda-Békásmegyer ezen része egy átalakuló ipari terület, melyen a nem szennyező gazdasági funkciók létrehozásának biztosítása az önkormányzat célja.

Az ülésen a képviselők Dorner Lajostól, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnökétől tájékozódtak az egyesület a 2019. szeptemberében nyilvánosságra hozott javaslatáról a H5 HÉV vonal lehetséges részleges lesüllyesztésével és nyomvonal-módosításával kapcsolatban. Az elképzelés szerint a HÉV Békásmegyer állomás után Csillaghegy felé lesüllyesztik a HÉV pályát, ugyanakkor annak nyomvonalát is módosítják, a „régi” Szentendrei út vonala helyett a 11-es főút bevezetője, vagyis a Bat­thyány utca–Rákóczi utca mentén, az alatt haladnának a szerelvények egészen Rómaifürdő megállóhelyig. Ez a jelenlegi ötből 4 szintbeli vasúti átjáró kiváltását teszi lehetővé. A javaslatot a képviselők a kerületi lakosság érdekében feltétlenül megvalósítandónak tartják és arról döntöttek, hogy azt a továbbiakban a testület saját javaslataként jegyzik. A képviselő-testület felkérte a polgármestert, hogy forduljon a Kormányhoz annak érdekében, hogy a H5-hév fejlesztésével kapcsolatos, hamarosan kiírásra kerülő megvalósíthatósági tanulmányok, engedélyes és kiviteli tervek a kerület javaslatának figyelembevételével készüljenek el.

A képviselő-testület határozott arról is, hogy az önkormányzat támogatja a Bárczi Géza Általános Iskola nyílászáróinak felújítását bruttó 10.000.000. Ft. összeggel. A lépésre azért volt szükség, mert a héten az erős szélvihar során az iskolaépületben kiesett egy ablak üveglap és egy további másik üveglap is megrongálódott, így mindkettőt cserélni szükséges. A probléma nem új keletű: a képviselő-testület májusban már megszavazta, hogy az önkormányzat a tanintézményben szükséges nyílászáró cserékhez bruttó 10.000.000. Ft. összeggel hozzájáruljon, a felújítások el is készültek. Azonban az iskolában több ablak cserére szorul, hiszen az épület kb. 40 éves. Az iskolák felújítása, a szükséges karbantartási munkálatok elvégzése 2016 óta az Észak-Budapesti Tankerületi Központ feladata, azonban az intézmények állapotának kérdését az önkormányzat továbbra is kiemelten kezeli, ezért járul hozzá a korszerűsítéshez.

A képviselő-testület döntött az ELTE Tanító és Óvóképző Karral való együttműködési megállapodás megkötéséről is. Ennek keretén belül az óvodapedagógusi képzést angolul hallgató egyetemisták az Óbudai Százszorszép Óvodában töltenék szakmai gyakorlatukat. Az óbudai óvoda így Magyarországon az egyetlen angol nyelven is működő egyetemi gyakorlóhellyé válik. Az intézmény csoportjaiban évek óta két nyelven, magyarul és angolul folyik a nevelés, figyelembe véve a gyermekek életkori sajátosságait, megfelelve a magyar óvodapedagógiai elvárásoknak.

Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete ebben az összetételben utoljára ülésezett. Az alkalomból az összes képviselő emlékérmet kapott, amelyen Rieger Tibor III. kerületi Kossuth-díjas szobrászművész alkotása látható: a jelenet a Képes Krónikából való, ahogyan „Szent István és Gizella megalapítják az Óbudai egyházat”.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság