Vaddisznók a lakóterületeken

Hírek
Közzétéve:

Mára már szinte közhelyszámba megy, hogy a városiasodás milyen sok helyet vesz el a természetes környezettől. Számos vadon élő faj élettere szűkül emiatt, vannak köztük azonban alkalmazkodóbbak, amelyeknek még kedvez is az ember közelsége. A tág tűrő- és remek alkalmazkodóképességű vaddisznó éppen ilyen. A vaddisznók sokkal előnyösebb feltételeket találnak benn a városban, mint természetes élőhelyükön: az erdő melletti, felhagyott, gondozatlan területek kitűnő fedezéket nyújtanak számukra, nem zavarja őket semmi és a mikroklíma is kedvezőbb. Az ápolt kertek növényei, a locsolt pázsitok alatt található giliszták ízletes csemegeként szolgálnak a vaddisznócsaládnak, nem is beszélve a kertek végében található zöldhulladékokról, melyek a hidegebb téli napokon is könnyű élelemszerzési lehetőséget biztosíthatnak számukra.

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a gödöllői Szent István Egyetem közös, átfogó kutatásának egyik elemeként több, belterületen élő vaddisznót is befogtak az elmúlt években – az egyik egyed mozgását ezután GPS-jeladó segítségével kísérték nyomon. A vaddisznók belterületi viselkedését vizsgáló kutatás eredményeként bizonyítást nyert, hogy ezek az állatok bizony el sem hagyják a belterületet, hanem itt élik mindennapi életüket, itt találnak menedéket és táplálékot maguknak. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miként lehet védekezni ellenük? A megelőzés egyik legkiválóbb módja, ha környezetünket megfelelően ápoljuk, és nincsenek felhagyott, elhanyagolt, átláthatatlanul gazos telkek a közelben. Ne szórjunk ki konyhai hulladékot, kerti nyesedéket, a kerti hulladékot pedig komposztáljuk, illetve az erre a célra kapható zsákokba helyezzük el, melyet a kommunális szolgáltató elszállít.

Továbbá időről időre ellenőrizzük a kerítésünk állapotát! Sajnos nem minden kerítés tud ellenállni a vaddisznó erőteljes túrásának, így a megrongálódott berendezés már nem nyújt védelmet a későbbiek során. Az eredményes védekezéshez épp ezért elég lehet a kerítés alsó, 1-1,5 méteres részének megerősítése. A fonott drótkerítés nem biztosít minden esetben védelmet, az állatok könnyen szétfeszítik, vagy átbújnak alatta. A kereskedelmi forgalomban is kapható, a vaddisznó távoltartására gyártott erős és csúszásmentes csomózású dróthálót a jól rögzített oszlopokhoz kell erősíteni a kerítés külső oldalára, majd a hálót fél méterenként lecövekelni, vagy a földbe süllyeszteni. Aki maga kezd munkába, a vastelepeken ponthegesztett hálót is beszerezhet.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete megfelelő tapasztalattal rendelkezik a vadvédelmi kerítések terén, számos esetben dolgoztak lakossági megkeresésre is, ahol a már meglévő kerítéseket kellett vadbiztossá alakítani. Ahol a kerítést megerősítették, minden esetben sikerült száműzni a vaddisznókat. Szakembereik mindenki szíves rendelkezésére állnak, akiknek további kérdéseik lennének vadkerítések ügyében.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság