Vágott fenyőt vagy gyökereset vásároljunk? – Beszéljük meg főkertészünkkel!

Hírek
Közzétéve:

„Vágott fenyő vásárlása véleményem szerint jobb, mert ezzel a hazai agráriumot támogatjuk, – mondja főkertészünk. – Emellett komposztálható karácsony után, és talajtakarására kiváló.”

Földlabdás vagy konténeres fenyő vásárlása környezettudatosnak tűnik ugyan, de érdemes tudnunk: ha a nyugalmi periódusban lévő fát bevisszük a meleg szobába, az azonnal el kezd fotoszintetizálni, és ha nem öntözzük, gyorsan tönkre megy. Az ünnepek után pedig hirtelen kiültetve a lakásból a hidegbe, a növénynek nincs ideje nyugalomba vonulni, szövetei károsodnak, tönkre mennek.

„Ha meg is marad a fácska kiültetve, hazánkban tájidegen, gyökérzete nem mélyre hatoló, így az idős, egykori karácsonyfákat, melyek az évtizedek alatt óriásira megnőttek és napernyő alakúra felkopaszodtak, a szél könnyen kidönti, – figyelmeztet Dr. Kerényi-Nagy Viktor. –Ráadásul sokan, jogszabályba ütköző módon, közterületre ültetik ki. És ezzel nemcsak jogsértő módon járnak el, hiszen minden köztéri telepítés engedélyköteles, de jelentős anyagi terhet is rónak a városokra, valamint a zöldfelületek tervezését szintén nagymértékben nehezítik.”

Az árusított fenyőfajok széles választékából a legismertebbeket jellemzőit gyűjtöttük össze főkertészünkkel.

A lucfenyő és ezüstfenyők tűlevelei egyesével állnak, alapi részük csak kis felületen kapcsolódik a gallyakhoz, ez az oka annak, hogy száradva könnyen lehullanak, De tény, hogy a legkellemesebb fenyőillatot ezek a fajok adják.

A jegenyefenyők – latin nevük: Abies nordmanniana után normand fenyő néven váltak ismertté – tűlevelei szintén egyesével állnak, de alapi részük kiszélesedik, mely tapadókorongként rögzül a gallyakhoz, így azok megszáradva is az ágakon maradnak, nem hullanak. A tűlevelek csúcsa tompa, így nem szúr. Válogatáskor ezt érdemes ellenőrizni, így meggyőződni arról, hogy valóban jegenyefenyőt vásárolunk.

Az erdei és fekete fenyőfákat kínálják a legkedvezőbb áron a piacon. Ugyan ezek tűlevelei is lehullanak, ám azok nagy mérete miatt könnyebb az összetakarításuk.

Nem is levél a tűlevél

A fenyőtű nem a fa levele, hanem egy módosult szár. Így szövetei jobban ellenállnak a fagynak, szárazságnak, mint a lomblevelek. Ez a titka, miért „örökzöldek” a fenyőfélék.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság