„Válaszd ki nyugodtan az összes szívet, mert azt neked szántam” – Érchegyiné Futó Csilla óvodapedagógus Pro Óbuda díjas

Hírek
Közzétéve:

Állatasszisztált foglalkozások terápiás kutyákkal, saját kis növénykert és kisállatok, katicavendéglő, sünlak – az óvodai életbe ilyen színfoltokat hoz nap mint nap Érchegyiné Futó Csilla, a 2021. évi Pro Óbuda díj kitüntetettje. A III. kerületben végzett közel három évtizedes óvodapedagógusi tevékenységét, eredményeit, empátiáját, kreativitását és kivételes szervezőkészségét, tagóvoda-vezetői, valamint vezetői munkáját ismerte el a kerület. De Érchegyiné Futó Csilla munkája, élete ennél sokkal több. Környezet- és szeretettudatos szemléletét adja át, tanítja meg a kicsiknek, rajtuk keresztül pedig szüleiknek is.

Gyerektársaságban

Már gyerekkorában tudta, hogy óvónő akar lenni. Körfolyosós házban laktak, ahol már tízévesen maga köré gyűjtötte a gyerekeket. Tizennégy évesen nem is volt kérdés, hogy hová jelentkezik. Három, gyakorlatban eltöltött év után főiskolai, később környezeti nevelői diplomát, majd zoopedagógiai végzettséget szerzett.

1981 óta dolgozik elhivatott óvodapedagógusként. 1992 óta Óbudán, ugyanabban az intézményben, a Szél utcai – később Szivárvány névre keresztelt – óvodában, ahol 2008-ban tagóvoda-vezető lett. 1996 és 1999 között a Kecskeméti Főiskola óvónőképzős hallgatóinak népszerű, nagy tiszteletben álló gyakorlatvezetője volt – ezeknek az éveknek a szakmai ismeretei naprakészen tartását és folyamatos frissítését is köszönheti. Jelenleg az öt épülettel rendelkező, tizenhét csoportos Óbudai Meseerdő Óvoda vezetője.

Vezetői megbízatása előtt több óvodai csoportnak is havi rendszerességgel tartott állatkerti foglalkozást, kidolgozott továbbá egy húsz témából álló állatkerti foglalkozássorozatot. Ahogy egy kollégája fogalmazott: „Zoopedagógus végzettséget is szerzett, és szívügye a környezeti nevelés. Munkatársai is nagyra értékelik az önképzésre, képzésre, megújulásra irányuló attitűdjét, közösségteremtő szemléletét, valamint az óvodáért, a gyerekekért tett sokrétű fáradozását.” Aktív szerepet vállalt a helyi pedagógiai program elkészítésében, amelynek környezeti nevelésről szóló fejezetét írta, majd oktatási segédanyagot is összeállított. Pályázatíróként is jelentős sikereket könyvelhet el – a legnagyobb elismerés számára, hogy ezzel az óvoda fejlődéséhez, korszerűsítéséhez is hozzájárulhatott. Kollégái egyöntetű véleménye szerint a sajátos nevelési igényű gyerekek érdekében nemcsak önmagát képezte és képzi folyamatosan, hanem fáradhatatlanul küzd értük és a családjaikért az emberi, szakmai, tárgyi feltételek megteremtésével.

Mindenkit név szerint

2001-ben az intézmény részt vett a COMENIUS 2000 Minőségfejlesztési Program I. Intézményi Modelljére kiírt csoportos pályázaton. Jó szívvel vállalta el a Támogató Csoport vezetője szerepet. Oroszlánrészt vállalt a kapcsolódó dokumentációk és később a teljesítményértékelési rendszer kidolgozásában, működtetésében.

2008-tól tagóvoda-vezető. A megtisztelő szakmai elismerés és a munka izgalmas kihívásai mellett saját bevallása szerint sem volt könnyű, hogy a gyerekektől kapott rengeteg szeretetet és pozitív energiát némileg mellőzni kényszerült. „Fontos számomra, hogy az óvodába járó gyerekeket név szerint ismerjem, és élő kapcsolatom legyen a csoportokkal, ezért a különböző intézményi programoknak nemcsak a szervezésében, hanem a lebonyolításában is részt veszek.”

Számos intézményi projekt valósult meg a vezetésével, többek között az évente megrendezésre kerülő Egészséghét, a Meggyfa óvoda javára rendezett jótékonysági koncert és az óvodák jeles évfordulóihoz kapcsolódó, változatos programokban bővelkedő jubileumi ünnepségek. Emellett online információs hálózatot hozott létre a szülőkkel, valamint a kollégákkal való kapcsolattartás és információáramlás megkönnyítése érdekében. Szakmai felelősként koordinálta az összevonás után a két óvoda nevelési programjának összefésülését, egységes pedagógiai programmá formálását, majd az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjának változása után a Helyi Pedagógiai Program átdolgozását. A szülői visszajelzések alapján is tudható, milyen mélyen tisztelik nyitottságáért, fáradhatatlan munkájáért, segítőkészségéért, valamint a családokért, a színvonalas nevelésért végzett példaértékű tevékenységéért.

Az összes szívet!

Érchegyiné Futó Csillát teljesen váratlanul érte a kitüntetés, utoljára a nyolcvanas években kapott miniszteri dicséretet. Nagyon jólesett neki ez az elismerés, mert, ahogy mondja, ez egy külső visszajelzés a munkájáról.

„Naponta rengeteg szeretetet, elismerést kapok kollégáktól és elsősorban a gyerekektől, ami mindig segít a nehéz időszakokon is átmenni. Ez a legfontosabb, hiszen ezért dolgozom. Amikor egy kislány odanyújtja a kekszesdobozát, és azt mondja, válasszam ki nyugodtan az összes szívet, mert azt nekem szánta, az mindennel felér. Ez a díj megmutatja számomra, hogy objektívan mit gondolnak a munkámról. Hiszen egy szülő, kolléga, pláne egy kicsi érzelmileg elfogult” – mondja a díjazott, aki hivatásában nagyon szerencsésnek érzi magát. Itt minden olyan dolognak helye lehet, ami számára a legfontosabb: a gyerekek, az állatok és a környezet.

„Nagyon szeretem az állatokat, és hiszem, hogy sokat tanulhatunk tőlük. Csoportjainkban mindig volt egy-egy kisállat, hörcsög, kishal, teknős, emellett 2019 óta állatasszisztált foglalkozásokat is tartunk, terápiás kutyákkal. Ez fantasztikus dolog, hiszen a kutyákkal közösen végzett feladatok lényegében minden tevékenységbe beépíthetők, a gyerekek pedig imádják. Legyen az a matematika vagy a mozgás, minden nevelési területen nagyon sokat tudnak segíteni. Minden csak a fantázia kérdése. És az a gyerekeknek határtalan. Építenek sünlakot, katicaéttermet nyitnak, ők lényegében mindenhol feltalálják magukat, mert borzasztóan nyitottak. Ez egy alapozó kor, ami meghatározza a világ- és életszemléletüket, hogy milyen irányba mennek el. Ma rendkívül felgyorsult a világ, a gyerekek rettenetesen felpörgetettek a rengeteg inger hatására, miközben kevés figyelem jut rájuk. Sokkal nehezebb felkelteni, vagyis inkább fókuszálni a figyelmüket. A hivatásom kezdetén még negyvenfős csoportokkal dolgoztam, ma egy-egy csoportba nagyjából feleannyian járnak, de sokkal nehezebb a dolgunk. Nyugalom és béke kell, elcsendesedés, nem fontos mindig menni valahová, meg kell tanulni, hogy akár otthon is ellehetünk, mert ők ott is kiválóan feltalálják magukat. Bizalom és figyelem. Minden gyereket önmagához kell mérni, mert mindenki egy egyéniség. Kellenek nyilván az alapvető keretek és szabályok, de ebben rugalmasnak kell lennünk. Ebben pedig az állatok is sokat segítenek. Velük nagyon könnyen lehet közvetlen kapcsolatot teremteni. Minden jeles természeti napról megemlékezünk, annak idején a Szél oviban alakult ki az a hagyomány, hogy az állatok világnapján mindenki készít valami állatokhoz kapcsolódó dolgot, amiből vásárt szervezünk, és annak bevételéből örökbe fogadunk egy állatot. Ez már 15 éve Jacques, az egyik oroszlánfóka” – mondja Csilla, aki az állatok mellett a természet szeretetét is tanítja kollégáinak és kisgyerekeknek.

„Szeretném folyamatosan megmutatni, hogy a természet mennyire sokszínű. Míg aktívan dolgoztam, mindig volt természetsarkunk, amit együtt gondoztunk, locsolgattunk, csíráztattunk, rendszeresen mentünk kirándulni a természetbe, ahol a gyerekek megismerhetik az érintetlen környezetet. Mert ez adja nekik a legtöbbet. Hiszek abban, hogy rajtuk keresztül a szülőkhöz is eljutunk, látják, hogy a kicsikre milyen hatással van ez a szemlélet, és milyen örömet okoz, így ők is fogékonyabbá válnak”– vallja a díjazott, aki mindent megtesz azért, hogy természetes környezethez juthassanak a gyerekek. „A modern eszközök nagyon sok mindent kiszorítanak az életükből, pedig egyszerű körülmények között sokkal jobban fejleszthetők a gyerekek. Meg kell tanulniuk a szülőknek is, hogy például a házimunkába is bevonhatják őket, főzhetnek, süthetnek velük, akár a mosásnál is zoknit párosíthatnak” – üzeni Érchegyiné Futó Csilla, aki vezetőként is mindent megtesz azért, hogy a gyerekek közelében maradhasson.

Hamarosan nyugdíjba vonul, így minden energiáját arra fordítja majd, hogy három unokájának is átadja azt a hitet és szeretetet, amely az állatokhoz és a természethez köti.

Szerző: Kun J. Viktória

Érchegyiné Futó Csillának ezúton is szívből gratulálunk az elismeréshez, és további jó munkát kívánunk!

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság