Választási csalás alapos gyanúja miatt tettünk feljelentést – törvénytelenség a Fidesz háza táján?

Hírek Aktuális ügyek
Közzétéve:

Feljelentést teszünk az Összefogás Óbudáért Egyesület ellen, miután felmerült a gyanú, hogy az egyesület törvényellenesen fizeti a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje, Bús Balázs kampányát – jelentette be dr. Kiss László polgármester Karácsony Gergely főpolgármesterrel közös sajtótájékoztatóján. 

Felveti a költségvetési csalás, a választás, a népszavazás és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, továbbá a választói akarat tiltott befolyásolásának alapos gyanúját az Összefogás Óbudáért Egyesület kampányban végzett tevékenysége – jelentette be dr. Kiss László. Óbuda-Békásmegyer polgármestere szerint a Bús Balázs volt fideszes polgármester mögött álló egyesület az államtól kapott támogatásokat közvetlenül a választásban részt vevő fideszes jelöltekre, ami viszont törvényellenes.

Mindez pedig dr. Kiss László szerint bizonyítható. Az Összefogás Óbudáért Egyesület például a Kórház utcai panelház tetejére egy óriásplakátot helyezett ki a fideszes induló arcképével, holott az egyesület nem jelölőszervezet, hanem egy civil társaság.

 

„Ezen a plakáton eleve az Összefogás Óbudáért Egyesület neve szerepel, ami már nemcsak a tiltott pártfinanszírozás, hanem a választási csalás gyanúját is fölveti. Az egyesületnek, közhasznú szervezetként, még csak közvetett céljai között sem szerepel politikai tevékenység, ellenben környezetvédelmi akciók szervezése, valamint a kerületi szociálisan rászorultak és nagycsaládosok megsegítése, nagyon is” – sorolta az aggályokat dr. Kiss László.

Kilenc év alatt több mint 114 millió forintnyi közpénz

Dr. Kiss László szerint az egyesület beszámolóiból kiderül, hogy szinte csak közpénzből gazdálkodik. Az egyesületet Csikósné Mányi Júlia, a Fidesz önkormányzati képviselője vezeti. Kaptak támogatást a Bús Balázs vezette Önkormányzattól – összesen 36,6 millió forintot – 2013-2019 között, a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzattól és annak tulajdonát képező Fővárosi Vízművek Zrt.-től is 2015-2019 között, összesen 13 millió forintot.

Összességében az Összefogás Óbudáért Egyesület 2013-2022 között 114 millió 682 ezer 168 forint közpénzt kapott céljai megvalósításához. „Ezúton szeretném jelezni, hogy a büntetési tétel öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a költségvetési csalás különösen jelentős vagyoni hátrányt okoz, vagy ha a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el” – tette hozzá dr. Kiss László.

„Nem csak egyedi óbudai esetről van szó, bár ők buktak most le ezzel, úgy gondolom, egy nagyobb rendszer harmadik kerületi részét láthatjuk” – tettre hozzá a polgármester.

Karácsony Gergely: Álcivil szervezetek egész hálózatát fizet közpénzből a kormány

„A kormány számos módon fejezi ki aggodalmát a választások tisztasága kapcsán, miközben  ügyeket kreál és mások besározásához kész fölhasználni a teljes apparátusát, miközben maga próbál jogtalan befolyást gyakorolni a választások megnyerése érdekében. Az óbudai eset nyomán most már egészen bizonyos, hogy álcivil szervezetek egész hálózatát hozta létre a kormány annak érdekében, hogy a közpénzeket saját választási sikere érdekében hasznosítsa” – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester.

A jelek szerint azonban a fideszes kétharmad ennek a folyamatnak a legalizálására elfelejtett jogszabályt hozni. Karácsony Gergely szerint valamennyi fővárosi kerületben jelen vannak ezek az álcivil szervezetek, melyek leplezetlenül pártcélokra használják a közpénzeket.

„A Miniszterelnökséghez tartozó Bethlen Gábor Alap Zrt. által felügyelt Városi Civil Alap évi négymilliárd forintos támogatásából a Fidesz egy gigantikus, az egész országot átszövő hálózatot hozott létre, közpénzekből. Mindezért pedig személyesen Orbán Viktor miniszterelnököt terheli nemcsak politikai, hanem jogi felelősség is” – fogalmazott a főpolgármester.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság