Választások 2024: a Fidesz-KDNP toronymagasan vezeti a jogsértések versenyét 

Hírek
Közzétéve:

A III. kerületi önkormányzat Helyi Választási Bizottsága sorra hozza az elmarasztaló határozatokat.

Az Alaptörvény tizenegyedik módosítása értelmében 2024-től az európai parlamenti választással egy időben kell megtartani az önkormányzati választásokat Magyarországon. Ezért az európai parlamenti szavazás napján történik a 2024-es magyarországi önkormányzati választás is. 2024. június 9-ig azonban még egy szűk hónap van hátra, dübörög a kampány, és a választási törvény megsértésében már most alig akad kihívója a Fidesz-KDNP-nek és a párt III. kerületi polgármester-jelöltjének, Bús Balázsnak.

A Helyi Választási Bizottság eddig hat alkalommal ülésezett az önkormányzati választásokkal kapcsolatban, átnéztük mind a hat ülés jegyzőkönyvét, és egyetlen alkalommal sem találtuk nevesítve Óbuda-Békásmegyer polgármesterét, egyben DK-s polgármester-jelöltet, dr. Kiss Lászlót és az általa vezetett, az önkormányzati választáson újra együtt induló pártkoalíció tagjait sem. Ezzel szemben az Óbuda-Békásmegyeren ellenzékben lévő Fidesz-KDNP-t és polgármester-jelöltjüket, Bús Balázst, valamint a hozzájuk köthető médiát és egyesületet is megtaláltuk a jegyzőkönyvekben, méghozzá elmarasztaló határozatokban.

Bús eddig 150 ezer forint pénzbírságot szedett össze, a helyi fideszpárti média már 200 ezer forintnál tart, a szintén fideszes Csikósné Mányi Júliához köthető, a párt jelöltjeit támogató egyesületre pedig 100 ezer forintot szabott ki a választási bizottság, bár az ítéletek még nem jogerősek.

Plakátrongálás, összefonódás

Több kisebb ügyben, például plakátrongálásban és -átragasztásban, valamint lejárató, kiadói jelzés nélküli szórólap terjesztésében is megállapította a jogsértést a bizottság, azonban az ilyen tettek jelentős többségében ismeretlen az elkövető. Kiszemezgettük azt a pár esetet, amiben nagyon is ismertek.

A Helyi Választási Bizottság megállapította a jogsértést annak tekintetében, hogy az Összefogás Óbudáért Egyesület egy Bús Balázst, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjét ábrázoló kampányfotót eljutott az Összefogás Óbudáért Egyesület számára abból a célból, hogy azt óriásplakáton a nagy nyilvánosság számára közzé tegye, azt a látszatot keltve ezzel, mintha Bús Balázs – az egyébként jelölőszervezetnek nem minősülő – Összefogás Óbudáért Egyesület jelöltje lenne, miközben kizárólag Bús Balázs polgármester-jelölttől, illetve az őt jelölő Fidesz-KDNP jelölőszervezettól kaphatta meg a képet, elősegítve a jogsértést. Helyi Választási Bizottság megállapította, hogy a kifogásolt plakát megtévesztő, ezzel az elkövető megsértetté a választási eljárásról szóló törvényt.

Újság valótlan hírekkel

A bizottság elmarasztalta az Óbudai Hírek elnevezésű sajtóterméket is, ugyanis a Facebook-oldalán és weboldalán valótlan tartalmú cikkeket közölt, amiért a bizottság a lapot eltiltotta a további jogsértéstől, többször is, valamint kötelezte a lapot az érintett cikkek eltávolításra, egyúttal a bizottság határozatának közzétételére. Ezen felül az Óbudai Hírek elnevezésű sajtóterméket folyamatosan fennálló jogsértés miatt 200 ezer forintra büntették.

Döntés született egy kifogásolt plakát ügyében is, a plakát megtévesztő volta miatt, valamint azért is, mert a kiadásért felelős személy nevét a kiadó, az Összefogás Óbudáért Egyesület nem tüntette fel. Az egyesületnek ezért 100 ezer forint bírságot kell fizetnie, valamint a bizottság kezdeményezte a szervezettel szemben a törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását.

Jogsértést állapított meg a testület Bús Balázs, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjével szemben is, aki a hivatalos Facebook-oldalán valótlan tartalmat jelenített meg Óbuda Napjával összefüggésben. De Bús Balázs ezután sem állt meg, és Facebook-oldalán valótlan tartalmú videóüzenetet jelentetett meg, amiért a bizottság l50 ezer forint bírságot szabott ki a Fidesz-KDNP jelöltjére.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság