Vámos Miklós Óbuda díszpolgára – Átadtuk kerületünk legrangosabb elismeréseit

Hírek Zöld iroda Kiemelt hírek
Közzétéve:

Óbuda Napja rendezvénysorozatunk keretében, díjátadó ünnepségünkön átadtuk az Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára kitüntető címet, a Pro Óbuda Díjakat, a Hidegkuti Nándor-díjat Óbuda-Békásmegyer Sportjáért, az Óbuda Sportolója Díjakat és a Zöld Óbudáért Díjat. Gratulálunk az elismerésekhez és köszönjük kitüntetettjeinknek kerületünkért, annak jó híréért végzett munkáját!

Malek Andrea Máté Péter-díjas művésznő és zenekara ünnepi előadásával nyitottuk meg díjátadó rendezvényünket. Majd dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere ünnepi beszéddel köszöntötte a megjelenteket.

A Hidegkuti Nándor-díj Óbuda-Békásmegyer Sportjáért elismerés adományozható a kiemelkedő sporteredményt elősegítő, kerületi lakóhellyel rendelkező vagy a kerületben működő sportegyesület vezetőjének, edzőjének, valamint a kerület sportéletéért, hírnevéért tevékenykedő szakembernek.

Az idei esztendőben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete Hidegkuti Nándor-díj Óbuda-Békásmegyer Sportjáért elismerést adományozott Lőrincz Attilának, aki jelenleg a felnőtt evezős válogatott szövetségi kapitánya. 1995 óta vesz részt az evezős sportág életében, 2009-től pedig edzőként tevékenykedik, kimagasló teljesítménye hozzájárul a kerület hírnevének öregbítéséhez.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete Óbuda sportmúltjához és sporthírnevéhez méltó sportteljesítmény elismeréseként Óbuda Sportolója Díjat alapított. A díj adományozható az olimpiai, valamint a paralimpiai programban szereplő sportágakban kiemelkedő sporteredményt elérő, kerületi lakhellyel rendelkező vagy a kerületben működő sportegyesület sportolójának.

Az idei esztendőben az Óbuda Sportolója Díj női díjazottja Sárai Rita, a kerekesszékes curling vegyes páros tagja és fogyatékossággal élő társainak segítője. A sportág első vegyes páros világbajnokságán, 2022-ben sporttörténelmi sikert ért el párjával, második helyezettként.

Az idei esztendőben az Óbuda Sportolója díj férfi díjazottja Beke Viktor, a kerekesszékes curling vegyes páros másik tagja, aki 2015 óta curlingezik, és jelenleg a curling csapat csapatkapitánya. Nagyon fontos számára a sport jelentőségének, szeretetének átadása, és segíti a fogyatékossággal való élet elfogadását, valamint az érzékenyítést.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete 2023-ban alapította a Zöld Óbudáért Díjat. Azon személynek és szervezetnek adományozható, aki, amely kezdeményezésével, programjaival hozzájárul a fenntartható környezet védelméhez és kialakításához, a környezettudatos magatartás népszerűsítéséhez, a környezetvédelemhez kapcsolódó aktív tevékenységével részt vállal a környezet minőségének javításában, a természeti értékek, a zöldfelületi elemek megóvásában, a környezeti nevelésben.

2024-ben a Zöld Óbudáért Díjban Gáspár Zsófia részesült, aki megalakulása óta elnöke az Óbudai Közhasznú Kutyás Egyesületnek. Személyes példaadása, megoldási javaslatai segítik az egyesület egyik fontos célját, a kutyás-nem kutyás konfliktusok csökkentését és a békés egymás mellett élés feltételeinek megteremtését, amely során minden esetben szem előtt tartja a természeti értékek védelmét, a zöldfelületek megóvását.

A Pro Óbuda Díjat 2010-ben alapította az önkormányzat Képviselő-testülete, a kitüntető cím annak a magyar vagy külföldi személynek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében elismerésre méltó, kiemelkedő tevékenységet végzett a gazdaság, a tudomány, a művészet és a kultúra bármely területén.

Az idei évben Pro Óbuda Díjban Dr. Muszbek Katalin Mária, pszichoonkológusi munkája elismeréseként részesült, akinek nevéhez fűződik a hazai hospice mozgalom elindítása és a harmadik kerületi székhelyű Magyar Hospice Alapítvány 1991-es létrehozása, amelynek orvos-szakmai vezetését egészen a közelmúltig ellátta. Miután átadta utódjának a vezetést, továbbra is részt vesz az intézmény hétköznapjaiban, és megosztja munkatársaival azt a bő harminc éven át gyarapodó tudást és humánus szemléletmódot, amelyet orvosként, szervezetvezetőként szerzett.

Fikár Ildikó, a harmadik kerületben végzett pedagógusi munkája elismerésekét Pro Óbuda díjban részesült, tanítóként és gyógypedagógusként, nagyszerű kollektíva élén létrehozta a Laborc Általános Iskolát. Pályája során folyamatosan érzékenyen reagált a társadalmi igények változásaira is, így a „Laborc Suli” mára a jól funkcionáló autizmussal, csakúgy mint az ADHD-val élő gyermekek ellátását legjobban biztosító intézmények egyike lett a fővárosban.

Dr. Illés György író-irodalomtörténész Óbuda-Békásmegyer érdekében kifejtett irodalmi munkássága elismeréseként Pro Óbuda díjban részesült, népszerű történelmi, ifjúsági és dokumentumregények szerzőjeként eddig 32 könyve jelent meg, emellett kiemelkedő tudományos munkával is gazdagítja a magyar irodalomtörténetről való tudásunkat, a hazai gyermek- és ifjúsági irodalom kutatójaként. Alkotóként is igazi lokálpatrióta, hiszen alkotásaiban rendre felbukkannak óbudai történetek, helyszínek, szereplők.

Helyi rendelet szerint az Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára kitüntető cím annak a magyar vagy külföldi személynek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkotott. A kitüntető címmel járó Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára érem alkotója Szabó Tamás ötvösművész, érmész.

Az idei év díszpolgára Vámos Miklós író. A József Attila-díjas magyar író, forgatókönyvíró, dramaturg több mint negyedévszázada kerületünk lakója.

Elsősorban regényírónak és novellistának vallja magát, de szakmai és műkedvelői körökben egyaránt elismert filmek, színdarabok és hangjátékok szintén fűződnek nevéhez, mindezekkel nem csupán a hazai olvasókat, nézőket hódította meg, számos alkotása jelent meg nagy sikerrel fordításban is, népszerűsítve a világban a kortárs magyar prózát. Műveiben mindannyiunkhoz szól, mindannyiunk nyelvén, hiszen regényeiben a család és a történelem kapcsolatát járja körbe.

Sokféle szempontú ez a megközelítés, de közös valamennyiben a megértő, sokat megélt mesélő hangja. Vámos Miklós gazdag írói életműve mellett más területeken is kiemelkedően maradandót alkot: többek között az Egyesült Államok több egyetemének film- és színművészeti karain tanított; könyvkiadót alapított; színház művészeti vezetőjeként dolgozott; külföldi hetilap számára tudósított; a Magyar Televízióban műsorokat vezetett.

Hazai és nemzetközi munkásságával Óbuda jó hírét is öregbíti, ahogyan ő maga szintén, saját vallomása szerint, újra és újra sokat merít, töltekezik a Duna közelségéből, a kerület semmihez sem fogható hangulatából.

A főváros egyesítésének 150. évfordulójára megjelent Budapest Nagyregény egyik szerzőjeként így vall Vámos Miklós Óbudáról és a hozzáfűződő különleges kapcsolatáról: Olyan, mintha több kisváros és község nőtt volna össze. Nagyon szeretek itt élni, olyan érzés, mintha egy erdészházban lakhatnék, amelyik mégis élvezi a metropolis erényeit (néha a hátrányait is).”

Gratulálunk az elismerésekhez! Köszönjük kitüntetettjeinknek a harmadik kerületért végzett, kimagasló és egyedi munáját!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság