Várjuk javaslataikat, ki legyen az idei Prof. Dr. Pintér Endre-díj kitüntetettje – Február 19. a magyar ápolók napja

Hírek
Közzétéve:

Minden évben Kossuth Zsuzsanna, az első magyar főápoló születésnapján köszöntjük a magyar ápolókat. Köszönjük a mai utódok helytállást! És várjuk Óbuda-Békásmegyer lakosainak javaslatait, ki legyen az idei Prof. Dr. Pintér Endre-díj kitüntetettje a harmadik kerület lakosságának egészsége érdekében nyújtott kiemelkedő teljesítményének elismeréseként.

„Egy háború áldozatait lehetetlen összeszámlálni. A háborús körülmények halottjai gyakran kimaradnak a statisztikákból. Mintha ők nem a hazáért áldozták volna fel az életüket.” írja Berényi Anna Kossuth Zsuzsanna regényes életrajza című kötetében. És Kossuth Zsuzsanna valóban nekik szentelte életét, nekik, akik a szabadságharc idején küzdöttek, megsebesültek, megbetegedtek.

Magyarország első főápolójaként tiszteljük

Így Kossuth Zsuzsanna törekvése mindazoknak, akik az ápolói hivatást választják, és kitartanak mellette, ma is iránytűként szolgálhat. Ő Kossuth Lajos legfiatalabb húga, aki minden tudását és tetterejét a betegek gondozására, korszerű ápolásuk általánossá tételére fordította, dacolva azzal, hogy kora szabályai erősen korlátozták egy nő kibontakozásának lehetőségeit.

Kossuth Zsuzsannát Magyarország első főápolójaként tiszteljük. Hiszen ő dacolva a korszellemmel, a politikai támadásokkal megszervezte a 1848-49-es szabadságharc idején a sebesült katonák ellátását, és az első hadikórház megalapítása is az ő érdeme.

A végletekig túlterhelve is helytállnak

Tudjuk, az egészségügyi szakdolgozóknak hivatásuk teljesítése közben ma szintén számos kihívásnak kell megfelelniük. Többek között a végletekig túlterhelve is helytállnak, hiszen az idei januári adatok tanúsága szerint a biztonságos működéshez szükséges szakápolók negyede hiányzik a magyar egészségügyi ellátórendszerből.

Mindeközben a magyar ápolók társadalmának többsége nem tett le arról a törekvéséről sem, hogy a tudomány gyarapodásával egyre szerteágazóbb tudást sajátítson el. Hiszen látva, hogy a világjárvány megfékezésének és a megbetegedettek ellátásának új, korábban nem látott feladatai milyen súllyal nehezedtek az egészségügyben dolgozókra, mindannyiunkat ráébresztett: azért is hálásnak kell lennünk, hogy arra is van gondjuk, szakmai ismereteiket korszerűsítsék, naprakészen tartsák.

Várjuk javaslataikat

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szintén fontosnak tartja, hogy kifejezze mindannyiunk megbecsülését az egészségügyi hivatásban dolgozók munkája iránt. Így ebben az évben február 29-ig várjuk javaslataikat, ki legyen az idei Prof. Dr. Pintér Endre-díj kitüntetettje.

Prof. Dr. Pintér Endre-díj a kerület lakosságának egészsége érdekében gyógyító-ápoló munkával, a rehabilitáció vagy a betegségmegelőzés terén kifejtett tevékenységgel, az egészségügyben kifejtett szervező munkával elért kiemelkedő teljesítményért adományozható.

Ma a magyar ápolókat ünnepeljük. Köszönjünk a munkájukat, amelyet értünk végeznek!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság